TILBURG - Met leden van Blink 182, The Offspring en 30 Seconds To Mars en meer is Angels & Airwaves een heuse supergroep te noemen. Frontman Tom Delonge en zijn bandgenoten brengen in maart het vierde album uit. De band gaf gisteravond een concert in het Tilburgse 013.

In 2005 werd Delonge’s nieuwe project wereldkundig gemaakt. Hij negeerde de geruchten over de breuk van Blink 182 en concentreerde zich volledig op Angels & Airwaves. Inmiddels zijn we drie albums verder en is er een vierde op komst.

De avond wordt geopend door twee vaste supportbands van Angels & Airwaves. Het Schotse viertal Twin Atlantic trapt af voor een halflege zaal. De heren maken aardige poppunk, maar kunnen zich maar moeilijk onderscheiden. Een leuk geluid, maar niet vernieuwend.

Neon Trees zorgt nu al voor het hoogtepunt van de avond. Niet alleen is het muzikaal gezien erg sterk, ook door een pijnlijk incident krijgen ze de volle aandacht. Zanger Tyler Glenn struikelt en valt van het podium, om vervolgens met bebloede mond en een tand minder weer verder te spelen.

Punkveteranen

Vervolgens is het de beurt aan de grote jongens van Angels & Airwaves. Eigenlijk een stelletje punkveteranen bij elkaar, waar de voorprogramma’s enkel naar op kunnen kijken. Maar de vraag is of dat wel terecht is.

Het viertal zet in met het intro van het laatste album Love, gevolgd door het oudere It Hurts. Een indrukwekkend, bombastisch geluid vult de Tilburgse zaal. Kenmerkend aan Angels & Airwaves is de belangrijke rol voor galm en echo, wat voor een filmische sfeer zorgt.

Foutloos

Opvallend aan de show is dat iedere pauze tussen de nummers wordt benut. Langgerekte intro’s of outro’s worden afgewisseld door samples en gesproken berichten. De bijna foutloze overgangen zijn als groot pluspunt te noemen.

Toch zijn er ook genoeg mindere punten te noemen over de avond. Het geluid dat Delonge en kornuiten voortbrengen is erg eentonig en redelijk laat komt de interactie met de zaal op gang. Niet onbelangrijk is ook de zeer matige zang van Delonge.

Seksgrappen

De Blink 182-wortels worden vanavond niet vergeten; niet enkel vanwege het falen op vocaal gebied. Ook maakt Delonge de nodige seksgrappen. Hoe serieus zijn project ook oogt, hij zal waarschijnlijk nooit volwassen worden op dat gebied.

Muzikaal gezien geeft Angels & Airwaves een ijzersterk optreden. Helaas valt het iedereen op dat Delonge het niveau van de andere muzikanten niet aan kan. In een poppunkbandje is vals zingen erg vermakelijk, in deze formatie bijna gênant.

Verzoek

De set eindigt met het stevige The War en zo wordt de zaal op het laatste moment nog wakker geschud. Verrassend genoeg gaat Delonge tenslotte in op een verzoek uit het publiek: There Is van Box Car Racer, dat andere nevenproject.

Een laatste kans om zich te bewijzen, die niet wordt benut. Angels & Airwaves redt het daarom net niet vanavond, hoewel de set redelijk goed in elkaar zit. Maar hoe goed je show ook is uitgedacht, met een falende frontman kom je nergens.

Angels & Airwaves in 013, Tilburg