AMSTERDAM - Directeuren van grote commerciële radiostations staan bij Buma/Stemra ingeschreven als componist van honderden liedjes. Zo ontvangen ze geld voor nummers die ze zelf niet geschreven hebben, schrijft de Volkskrant.

Onder anderen directeur van Radio 538 Jan Willem Brüggenwirth en directeur van Skyradio Ab Trik staan in de database van Buma/Stemra vermeld als componist of medecomponist. Als rechthebbende krijgen ze jaarlijks duizenden euro's.

Volgens de directeuren is nu eenmaal besloten dat zij het geld innen voor de componisten die intern bij hen werken. Vervolgens gaat dat via hen weer naar de componisten. Ze verdienen er zelf niks aan, zeggen ze.

Volgens componisten zit het anders. Tegen de krant zeggen ze anoniem dat ze worden gedwongen radiobonzen mee te laten delen in de inkomsten. Waarom de echte componisten niet gewoon bij Buma/Stemra worden ingeschreven, is onduidelijk. Volgens Trik schijnt deze constructie handiger te zijn.

VVD

VVD-Kamerlid Joost Taverne wil dat het strafbaar wordt om auteursrechten over te dragen aan radiostations in ruil voor het draaien van muziek. Dat heeft hij staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie donderdag laten weten.

Taverne is geschrokken van een stuk in de Volkskrant van 27 januari waaruit valt op de maken dat directeuren van verschillende radiostations te boek staan als medecomponisten van soms wel duizenden liedjes waaraan ze geen letter of noot hebben bijgedragen. ''Gewoon diefstal en moreel verwerpelijk”, moppert het Kamerlid.