AMSTERDAM - Podia, makers en impresario's bundelen hun krachten om het genre muziektheater beter op de kaart te zetten.

Ze stemmen het aanbod beter op elkaar af en verrichten samen marketinginspanningen om meer publiek naar de theaters te trekken. Ook gaan ze financiële risico's gezamenlijk dragen.

Ruim vijftig spelers uit het veld hebben daarvoor een overeenkomst ondertekend.

Tot de ondertekenaars behoren gezelschappen als Orkater, de Nationale Reisopera en Opera Zuid, alsmede theaters in Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Leeuwarden.

Initiatief

De samenwerking is een initiatief van Theater Instituut Nederland, Muziek Centrum Nederland en Fonds Podiumkunsten, die de podia, makers en impresariaten bij elkaar hebben gebracht.

Muziektheater, van opera tot musical en van kleine tot grootschalig opgezette producties, vindt niet makkelijk zijn weg naar de podia.

Kostbare producten

Het zijn vaak kostbare producties met veel nieuw en onbekend talent, aldus de initiatiefnemers dinsdag. Voor programmeurs van podia is het niet altijd eenvoudig om binnen het aanbod de juiste productie voor hun publiek te vinden.

Ook het in de markt zetten ervan, zowel door de makers als de podia, ''kan beter en efficiënter.'' Samenwerking is volgens de initiatiefnemers nodig ''om het diverse en kwalitatief hoogstaand muziektheaterklimaat in Nederland te kunnen behouden''.

Ook is de krachtenbundeling ingegeven door de bezuinigingen op de podiumkunsten.