ROTTERDAM - Sinds 1999 mag Ahoy’ zich eens per jaar de grootste kroeg van Nederland noemen.

Grote namen uit de Nederlandse popmuziek spelen dan hun eigen en elkaars hits tijdens Vrienden Van Amstel LIVE! Een feest van tegenstellingen en herkenning.

De avond wordt vanwege het verbouwde Ahoy’ officieel geopend door Lee Towers en een groep bouwvakkers. Een formaliteit die in het niet valt bij de werkelijke opening. Met een knallende vuurwerkshow geeft Within Temptation het startsein voor zeven uitverkochte avonden van de dertiende editie van het evenement.

Proosten

Ahoy’ is opgedeeld in drie belangrijke plaatsen. Het hoofdpodium aan de ene kant, een podium met huiskamergevoel aan de andere kant en op de middenstip ‘de bierdop’. Optredens lopen voortdurend in elkaar over. Zo wordt het publiek naadloos meegenomen van Within Temptation naar Guus Meeuwis. Zijn “laten we proosten op het leven” krijgt massaal bijval en de toon is gezet.

Bij Guus Meeuwis haken Acda en de Munnik in. Zij delen hun moment met Frank Boeijen, die op zijn beurt Kronenburger Park zingt met de 3JS. Bij de 3JS mag Paskal van Bløf meedoen en Bløf maakt op het podium ruimte voor Alain Clark. Een ingetogen ballad van Laura Jansen wordt afgewisseld met stevige rock van Di-rect. Alles perfect in evenwicht.

Verrassingen

Het is een aaneensluiting van bijzondere combinaties, met als bonus een aantal verrassingsoptredens. Alain Clark heeft voor hun succesnummer Father And Friend zijn vader uitgenodigd. Frank Boeijen wordt vergezeld door een groot aantal slagwerkers en hoewel hij niet was aangekondigd, is er deze avond ook voor Jan Smit een bijzondere rol weggelegd.

Tijdens Helden Van Amstel LIVE! kruipen artiesten in de huid van hun grote voorbeelden. Jan Smit laat zijn versie horen van drie successen van Bryan Adams. Het duet When You’re Gone zingt hij samen met Xander de Buisonjé, die tevens het evenement presenteert.

Eerbetoon

Een ander vast gegeven tijdens Vrienden Van Amstel LIVE! is een eerbetoon aan een Nederlandse artiest. Dit keer is de spotlight voor Marco Borsato. Xander de Buisonjé, Laura Jansen en Acda en de Munnik zetten schitterende versies neer van een aantal echte Borsato-nummers. Ondanks het ontbreken van de zanger zelf wordt alles door het publiek luidkeels meegezongen.

Klapper van dit onderdeel is 3JS-zanger Jan Dulles. Ondersteund door een grote groep dansers en een confettikanon zorgt hij met zijn versie van het nummer Rood voor een indrukwekkend hoogtepunt.

Als de avond op zijn einde loopt, klinkt de stem van Guus Meeuwis door de zaal. Pas als de camera’s zich op hem richten, wordt duidelijk waar hij zich bevindt: op een loopplank langs de bovenste tribunes van de zaal. En dat is Vrienden Van Amstel LIVE! ten voeten uit: een spectaculaire show, een biertje drinken met je vrienden, je lievelingsliedjes meezingen en je favoriete artiesten bijna kunnen aanraken.

Vrienden van Amstel Live!