GRONINGEN - Op muziekfestival Noorderslag is zaterdag de Popprijs uitgereikt aan Caro Emerald. Dat heeft juryvoorzitter Hans Kosterman bekendgemaakt. De Popprijs is een van de belangrijkste popmuziekprijzen van Nederland.

De jury noemde de zangeres ''een fenomeen met internationale allure zoals de jury die in de 25 jaar dat de Popprijs wordt uitgereikt zelden heeft meegemaakt''.

De award is voor een band of artiest die in het afgelopen jaar volgens de jury de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Bekijk de video van de uitreiking

In het juryrapport staat over Emeralds muziek: ''Het leek op oude jazz, maar de beat eronder was onmiskenbaar van nu, en dan de zangeres: zo naturel, zo zelfverzekerd, hoe heeft die zo lang voor het grote publiek verborgen kunnen blijven?"

"En dan de liedjes zelf. Back It Up, That Man en A Night Like This hadden met de eerste kennismaking al de kwaliteiten van heuse evergreens.''

Eerdere winnaars

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. Eerdere winnaars waren onder anderen Herman Brood, Anouk, De Dijk, Within Temptation, Urban Dance Squad, Junkie XL, Spinvis en Kyteman.

De Popprijs is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Buma Cultuur met steun van SENA Performers.

Mega Award

Caro Emerald kreeg eerder zaterdagavond ook al de Mega Award uitgereikt, de prijs voor de populairste Nederlandse artiest uit de Mega Top 50. Luisteraars van 3FM kozen de zangeres tot winnaar van deze award.

Popprijs Caro Emerald