GRONINGEN – De eerste avond van het Groningse muziekfestival Eurosonic staat in het teken van de EBBA Awards. Eén van de tien Europese winnaars zal vanavond tijdens een door Jools Holland gepresenteerde show de publieksprijs krijgen.

De European Border Breakers' Awards (EBBA) zijn de prijzen voor de meest internationaal succesvolle Europese act, gemeten aan de verkoopcijfers over de grens. De tien winnaars werden eind vorig jaar bekendgemaakt. Onder andere het Britse Mumford & Sons, de Belg Stromae en Caro Emerald vielen in de prijzen.

Vanaf 1 december kon er door het publiek gestemd worden voor hun favoriet. Vanavond wordt de winnaar van die publieksprijs bekendgemaakt in een show die door de legendarische Britse jazzpianist Jools Holland wordt gepresenteerd.

De prijs is niet de meest bekende van allemaal, zoals blijkt uit de reacties van sommige prijswinnaars. Peter Michelsen van de Noorse band Donkeyboy: “We hoorden van onze platenmaatschappij dat we een EBBA gewonnen hadden. We hadden daar nog nooit van gehoord, dus hadden zoiets van 'ok, leuk'. Pas toen we gingen kijken wat het eigenlijk betekende, werden we enthousiast.”

Ondanks de geringe bekendheid, kan de prijs een belangrijke stap in de carrière van beginnende Europese artiesten zijn. Onder meer Carla Bruni, Damien Rice en Katie Melua werden ooit als European Border Breakers bestempeld.

Ook bluesrockzangeres Saint Lu, de winnaar voor Oostenrijk, realiseert zich het belang van de Award: “Het is een prijs voor het doorbreken van grenzen, het betekent dat je internationaal bent. Dat is wat ik graag wil, want mijn muziek is niet typisch Oostenrijks. Het was mijn doel om een internationale artiest te worden en daar is dit precies de prijs voor.”

Vijf van de tien winnaars geven vanavond acte de presence bij de awardceremonie. Naast de extra verkopen en bekendheid die de prijzen opleveren, kunnen ze beginnende artiesten ook dichter bij elkaar brengen.

Zanger Digger van de Duitse popgroep The Baseballs: “Het is leuk om mensen tegen te komen die dezelfde ervaringen hebben als wij; in kleine zaaltjes beginnen en dan in steeds grotere zalen optreden. Het is cool om verhalen van anderen te horen waarin je jezelf herkent; wij hebben dat ook allemaal meegemaakt.”