AMSTERDAM - Met een 25-jarig jubileumoptreden in Carré en de release van zijn nieuwe album was december 2010 een bijzondere maand voor volkszanger Peter Beense. Hij kreeg het eerste exemplaar van 'n Rondje Van Mij overhandigd door vriend René Froger.

Het begon 25 jaar geleden met de single M'n Donker Bruine Broeder, een nummer waarvan Beense niet zeker wist of het bij hem paste. "Het ging over bruin en wit, over elkaar helpen", vertelt de zanger. "Ik dacht: is dat wel wat voor mij? Maar eigenlijk vond ik het een heel mooi nummer met heel veel inhoud. Het was meteen een redelijk hitje."

In zijn beginperiode diende André Hazes, toen al een gevestigde naam, als voorbeeld. "André Hazes had meteen succes, daar trek je je toch aan op", aldus Beense, die naast zijn zangcarrière ook jarenlang het naar hemzelf vernoemde café in de Amsterdamse Korte Reguliersdwarsstraat runde.

Zingen voorrang

Drie jaar geleden besloot Beense het zingen voorrang te geven. "Ik zat tegen een burn-out aan", vertelt hij. "Optreden en de zaak: het was op een gegeven moment te veel. Toen heb ik de keuze gemaakt voor hetgeen ik leuk vind: optreden in het land. Daar zit veel meer variatie in. Je maakt leukere dingen mee. Ik heb het zeventien jaar gedaan in de zaak, ik wilde even wat gas terug nemen. Ik moet eerlijk zeggen dat dat me heel goed bevallen is."

Niet dat Beense minder druk is: hij staat tussen de 150 en 200 keer per jaar op het podium. "En het is wel drukker geweest." Beense is een publiekszanger die graag naar de mensen toezingt. "Het liefst sta ik zo dicht mogelijk bij de mensen", zegt hij. "In de kroeg vind ik het erg gezellig, maar in Carré staan heeft toch ook wel iets speciaals, hoor. Dit is een kroon op mijn carrière."

René Froger

De zanger kreeg het eerste exemplaar van 'n Rondje van Mij overhandigd door vriend en collega René Froger, die tijdens het jubileumoptreden in Carré ook optrad. Beense is trots. "Ik ben ooit begonnen bij René in café Bolle Jan. We zijn buren van elkaar, we zitten met de kroegen tegenover elkaar. Met René heb ik van vroeger af al een band. We gingen zelfs wel eens stappen met z'n tweeën. Dat hij nou ook bij mij staat, is gewoon hartstikke leuk."

Hoe nu verder? Een meerjarenplan heeft Beense niet, maar dromen genoeg. "Iedere artiest gaat voor de nummer 1-hit, dat is logisch. Maar ik loop al 25 jaar mee, dus ik weet hoe moeilijk het is. Als ik meedraai zoals nu, en ik draai best wel lekker in de bovenste regionen, dan ben ik heel tevreden."