AMSTERDAM - Begin dit jaar presenteerden Caro Emerald en haar band zich 's nachts in een klein zaaltje op het Noorderslag-festival. Ze sluiten succesjaar 2010 af in de HMH.

Anderhalf jaar geleden was Carolien van der Leeuw nog volledig onbekend buiten het kleine Nederlandse muziekwereldje. Met de toevalshit Back It Up was haar alter ego Caro Emerald geboren.

Kort na Noorderslag verscheen het debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor op Grandmono, een platenlabel opgezet door de producers van Caro Emerald.

Sindsdien is de ster van Van der Leeuw rijzende, ook in het buitenland. Met slechts één album een concert in de HMH spelen is niet niks en Carootje moet dan ook flink uit pakken na de succesvolle clubtour dit jaar.

Uitgebreid

Dat realiseert de zangeres zich en haar reguliere liveband is uitgebreid tot een heuse bigband met een drummer, een percussionist, strijkers en extra blazers in de kopersectie. De band wordt daarmee meteen drie keer zo groot.

De toevoeging van een drummer is vooral bijzonder omdat tijdens eerdere concerten van Caro Emerald een dj voor de beats en percussie zorgde. Het verschil is echter zeer minimaal; deze zit 'm vooral in de finesses.

Wezenlijk

Vooral de aangepaste arrangementen voor de strijkers en de blazerssectie zorgen ervoor dat deze drie concerten van het gezelschap wezenlijk verschillen van de optredens op de festivals en in de kleinere poppodia van Nederland.

Concrete voorbeelden hiervan zijn het uitgebreide intro van The Other Woman en de weelderige orkestpartijen in Riviera Life. Toch werken de nieuwe arrangementen niet overal; de cover van Lady Gaga's Bad Romance verwordt tot een olijke carnavalskraker.

Setting

Caro Emerald laat met haar bigband het jazzclubsfeertje dat haar optredens hadden volledig los en kiest voor een setting zoals we die kennen van Glenn Miller en andere dansorkesten uit de jaren veertig. Dat ziet er leuk uit, maar geen anderhalf uur lang.

Af en toe verkleurt de achtergrond, wordt er iets geprojecteerd en er schuift een sfeervol decor achter de bandleden. Pas na een uur verschijnen er dansers op het toneel tijdens een instrumentaal nummertje. Het entertainmentgehalte van de show had een stuk hoger gelegen wanneer zij vaker van stal werden gehaald.

Riem

Dankzij een niet gering aantal hitsingles onder de riem en een paar verschillende outfits weet Caro Emerald haar concert toch interessant genoeg te houden. Deze avond wordt samengevat met haar grootste hit A Night Like This.

Zo'n beetje half Nederland heeft Caro Emerald dit jaar zien optreden en het concert in HMH is de kers op de taart. Knap als je dit in krap een jaar tijd voor elkaar gebokst krijgt. Een succesvol 2011 ligt zondermeer in het vooruitzicht.

Caro Emerald in HMH