AMSTERDAM - Violiste Simone Lamsma heeft zaterdagavond de VSCD Klassieke Muziekprijs 2010 in ontvangst genomen. De jonge Nederlandse violiste werd tijdens een optreden in de Oosterpoort in Groningen verrast met de prijs in de categorie nieuwe generatie musici.

Gerrit Jan Polderman, burgemeester van Lamsma's gemeente Burgum, reikte de award uit. Dat liet de organisatie, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), zaterdag weten.

''Telkens opnieuw geeft Lamsma in de meest veeleisende werken blijk van een opvallende rijpheid. Zo interpreteerde ze in de afgelopen periode twee grote 20ste-eeuwse vioolconcerten die zowel in technisch als muzikaal opzicht het uiterste van de solist verlangen'', aldus het juryrapport.

De VSCD Klassieke Muziekprijzen worden jaarlijks uitgereikt in vier categorieën: nieuwe generatie musici (Simone Lamsma), meest indrukwekkende presentatie van een klein ensemble (Gesualdo Consort Amsterdam), meest indrukwekkende prestatie van een orkest/groot ensemble of organisatie en meest indrukwekkende individuele prestatie.

De andere prijzen worden op een ander moment in het jaar uitgereikt.