AMSTERDAM - 2010 is een bijzonder jaar geweest voor Xander de Buisonjé. Hij werd vader, trouwde en bracht vorige maand zijn derde soloalbum Uit Liefde uit. “Ik heb mijn beste jaar ooit gedraaid.”

Vijf jaar geleden verscheen de voorlaatste soloplaat van de 37-jarige zanger, Succes. Het album bracht niet wat de titel beloofde. De Buisonjé schat dat er nog geen 10.000 exemplaren zijn verkocht. “Er is niet bewust over nagedacht om vijf jaar te wachten”, vertelt hij.

“In de periode met Volumia moesten negen mensen van de band eten. Als ik dan gevraagd werd voor een tv-programma moest ik nee zeggen, want ik kon niet zomaar een maand weg.”

Eenmaal solo had De Buisonjé die vrijheid wel. “Ik ben gewoon niet het type muzikant dat zich alleen maar op de muziek wil richten. Het leek me wel eens leuk om met wat televisieprogramma's mee te doen. Ik denk dat ik op die manier mijn bekendheid ook een beetje heb verrijkt of verruimd.”

Afstand

Door zich meer op televisie te richten, ontdekte De Buisonjé weer wat muziek voor hem betekende. “Soms moet je afstand nemen om te overzien wat het voor jou inhoudt.”

De geboren Voorburger moet het anno 2010 van optredens hebben, niet zozeer van de plaatverkoop. “Het is tegenwoordig heel belangrijk dat je genoeg liveoptredens hebt, dat is waar je je brood mee verdient. Voor mij is dat sky high gegaan, ik heb mijn beste jaar ooit gedraaid.”

De Buisonjé doet tussen de tachtig en honders shows per jaar. Hij is selectief. “Het draait mij niet om de financiën, maar om de creativiteit. Ik doe niet alles wat ik kan doen, want dan zou ik niet gelukkig zijn.”

Nieuwe impuls

Uit Liefde moet De Buisonjé's carrière een nieuwe impuls geven, nadat zijn eerste twee soloplaten niet het succes brachten waarop gehoopt werd. “Natuurlijk heeft het ook met mijn privésituatie te maken gehad”, zegt de zanger, referend aan zijn breuk met Wendy van Dijk in 2002.

“Je moet het een artiest ook gunnen. In de Volumia-tijd maakten mensen mij veel meer dan ik was, maar er kwam ook een periode dat mensen mij veel minder maakten dan ik was.”

Balans

“Het is altijd zoeken naar balans”, vervolgt hij. “Als je te veel wordt opgehemeld moet je ook een keer vallen. In dit vak moet je normaal blijven, vind ik.” Hoeveel invloed de gunfactor nog steeds heeft, bleek na De Buisonjé's bruiloft in juli van dit jaar. “De week nadat ik getrouwd was kreeg ik vier keer zoveel boekingen.”