NEW YORK - Het is woensdag dertig jaar geleden dat John Lennon werd doodgeschoten voor zijn appartement in New York.

De Britse muzieklegende en vredesactivist die nu 70 jaar zou zijn, wordt over de hele wereld herdacht.

Het voormalig lid van de Britse popgroep The Beatles werd op 8 december 1980 om tien voor elf 's avonds vier keer in zijn rug geschoten door de Amerikaan Mark David Chapman.Lennons tweede vrouw Yoko Ono was getuige van de moord door de psychisch gestoorde Beatlesfan, die nog altijd vastzit.

New York

In New York betonen fans woensdag eer aan Lennon vlak bij het appartementencomplex waar Lennon om het leven kwam en waar Yoko Ono nog steeds woont. De fans komen daar ieder jaar samen op de geboortedag, 9 oktober, en de sterfdag van de ster.

Woensdag komen ook in Lennons geboorteplaats Liverpool fans samen om de dood van de muzikant te herdenken. Yoko Ono gaf ter ere van Lennon een concert in de Japanse hoofdstad Tokio.

Paul McCartney

Lennon wordt samen met zijn Beatlescollega Paul McCartney gezien als een van de invloedrijkste songwriters van de twintigste eeuw. Bekende nummers van Lennons hand in zijn Beatlesperiode zijn onder meer Ticket to Ride, In My Life en Strawberry Fields Forever.

Tijdens zijn solocarrière bleef hij succesvol, met onder meer het nummer Imagine en het gelijknamige album uit 1971.

Hiltonhotel

Ook als vredesactivist werd Lennon bekend. De pasgetrouwde Lennon en Ono trokken in 1969 een week lang de internationale aandacht, door in het Amsterdamse Hiltonhotel een week in bed te blijven en daar de pers te ontvangen.

Daarmee protesteerden ze op vreedzame wijze tegen onder meer de Vietnamoorlog. Later herhaalden ze hun 'bed-in' in de Canadese stad Montreal.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive