AMSTERDAM - I Blame Coco is de band van de 20-jarige dochter van Sting, Coco Sumner. In oktober verscheen haar debuutplaat The Constant, een vrolijk electropopalbum met een gitzwart randje. “Ik heb mijn angsten in muziek verwerkt”, vertelt Sumner.

De jonge zangeres is al jaren bezig: twee jaar geleden trad ze in Amsterdam op tijdens het London Calling-festival in Paradiso, met een reggaeformatie.

“Toen ik begon met liedjes schrijven, kwam ik altijd bij reggae uit”, aldus Sumner. “Zodra ik inzag dat ik ook anders klinkende muziek kon maken, ging er een nieuwe wereld voor me open.”

Vader Sting en halfbroer Joe Sumner, zanger van Fiction Plane, hebben eveneens een voorliefde voor reggae. Vocaal zijn de overeenkomsten binnen de familie opvallend: alledrie de Sumners hebben een gruizig stemgeluid.

Statement

“Sommige mensen denken dat ik mijn familie heb gebruikt om een carrière op te zetten. Dat is frustrerend, maar hopelijk waait het ooit over.” Met The Constant maakt ze alvast een statement: de reggae is verleden tijd.

Sumner sloot zich volledig van de buitenwereld af om aan het album te werken. “Ik vloog naar Zweden, waar ik niemand kende”, vertelt de frêle zangeres. “De verveling sloeg toe, ik was in gevecht met mezelf. Dat had ik nodig om iets te schrijven wat niet zou lukken als ik thuis was gebleven. Ik zie dit eerste album meer als een leerproces dan als een debuutalbum. Elke plaat zal een leerproces zijn, het wordt een lange muzikale reis.”

Moeilijke periode

Tekstueel weerspiegelt The Constant de moeilijke periode die Sumner in Zweden doormaakte. “De songs zijn donker, maar de muziek is behoorlijk vrolijk en hoopvol. Angst speelt een belangrijke rol in mijn leven, het zit me altijd in de weg. Tijdens het schrijven van dit album heb ik ertegen proberen te vechten.”

Als Sumner uitlegt waar de teksten over gaan, heeft ze het over “zelfhaat”. “Playwrite Fate gaat bijvoorbeeld over de onwil om te leven en over de mogelijkheid om de dood als iets moois te zien.”

Ondanks haar angsten en obsessie met donkere thema's, is Sumner blij dat The Constant uit is. Dat weet ze op karakteristieke wijze onder woorden te brengen. “Het voelt alsof er een grote veldslag is uitgebroken waar iedereen sneuvelt”, lacht de zangeres. “Nu is het wachten op de volgende lading munitie.”