LAGE VUURSCHE - Actrice en zangeres Lia Dorana is zaterdag in haar woonplaats Lage Vuursche overleden. Dat heeft een woordvoerster van de familie zondag laten weten. Lia Dorana is 92 jaar oud geworden.

Dorana werd op 18 juli 1918 in Den Haag geboren als Beppy van Werven. Wim Sonneveld ontdekte haar talent. Ze begon haar carrière bij hem, samen met onder anderen Conny Stuart en Hetty Blok. In het seizoen 1946/1947 stond Dorana in de Bouwmeesterrevue.

Het daarop volgende jaar keerde ze terug naar Sonneveld, waar ze het ontstaan van de typische Nederlandse cabaretmusical meemaakte.

Ze werkte ook bij de gezelschappen van Wim Ibo en Martie Verdenius. Een van haar bekende liedjes was Ali Cyaankali, ''de gevaarlijkste vrouw van Rotterdam".

Toneel

Na een korte uitstap naar het ABC Cabaret van Wim Kan koos Dorana in 1954 voor het grote toneel. Tot halverwege de jaren zestig speelde ze bij het Nieuw Rotterdams Toneel.

Haar grootste triomfen vierde Dorana echter in het muziektheater. Zo speelde ze de titelrol in de musical Irma la Douce en was ze te zien en te horen in Kiss me Kate van Cole Porter. In 1967 ging zij op tournee met een soloprogramma.

Daarna deed ze vooral televisiewerk, als actrice in series als De Kleine Waarheid en Een Boerin in Frankrijk. Kort daarop trok Dorana zich terug in Frankrijk. In 1989 haalde Joop van den Ende haar over om nog een keer op het toneel te staan en wel in de musical Cabaret.

Dorana wordt donderdag op begraafplaats Rusthof in Amersfoort begraven.