AMSTERDAM - Voor het derde studioalbum The Dangerous Return gooide de in België en New York woonachtige Puerto Ricaan Gabriel Rios zijn werkwijze volledig om. Hij koos voor de confrontatie met zichzelf, zowel in de muziek als in zijn persoonlijk leven.

Gabriel Rios verhuisde in 1996, na het afronden van de middelbare school in Puerto Rico, naar België. Hij studeerde schilderkunst in Gent, maar koos voor een carrière in de muziek. Debuutalbum Ghostboy verscheen in 2004 en bracht Rios' grootste hit Broad Daylight voort.

Een jaar later zag het livealbum En Vivo het licht. Werd het tweede studioalbum Angelhead (2007) nog met een grote groep muzikanten opgenomen en uitgevoerd, op The Dangerous Return waren naast Rios slechts twee andere muzikanten nauw betrokken: percussionist Kobe Proesmans en pianist Jef Neve.

Weerslag

The Dangerous Return is een weerslag van Rios' veranderde leven: hij ging in een buitenwijk wonen, trok zich terug uit de "wereld van entertainen" en spendeerde de afgelopen jaren veel tijd in New York. "Het was voor mij duidelijk dat ik dieper moest gaan", vertelt Rios over de periode na Angelhead.

"Ik had het gevoel dat ik een kalmere manier van leven moest vinden om mijn songs te kunnen schrijven. De chaos van vroeger paste niet meer bij mij. Ik woon nu een beetje buiten Gent in een huis met een tuin, een kat en een schildpad."

Surrealistisch Engels

"Ik heb nu dingen gevonden die ik wil houden. Vroeger was ik in alles rusteloos, wilde ik me verloren voelen." Dat heeft hij nog steeds wel – misschien dat Rios daarom zijn tijd verdeelt tussen het rustige Gent en het drukke New York. "Ik ga niet naar New York om te feesten, ik ga naar New York om te leven en daar dingen in me op te nemen als een spons", vertelt hij.

"Ook voor de taal was het belangrijk om naar New York te gaan. Omdat ik in België woon is mijn Engels wat surrealistisch geworden. Het was echt nodig om mezelf te confronteren met mensen die elke dag Engels spreken en te horen wat zij denken van mijn muziek."

Wereldburger

Rios woont al veertien jaar in België. Hij voelt zich er meer thuis dan in zijn geboorteland Puerto Rico. "Maar dat kan snel veranderen", denkt hij. "Als je op jonge leeftijd je 'eiland' verlaat word je op een bepaalde manier een wereldburger. Maar ik voel me nu goed in België. Het voelt als mijn thuis."

Rios gaat in zijn leven en muziek de confrontatie niet uit de weg. Hij vindt het belangrijk om anderen te blijven verrassen, omdat hij zelf ook graag verrast wordt.

"Ik ben opgegroeid met verschillende soorten muziek en heb me nooit tot één stijl willen beperken. Dat is tegen mijn natuur. I break the mold and start all over again, al is dat soms niet zo'n goede karaktertrek. Op The Dangerous Return heb ik geleerd niet zo wispelturig te zijn."