AMSTERDAM - In de drie jaren die volgden op Paul Potts' overwinning in Britain's Got Talent maakte de Engelse pop-operatenor evenzoveel platen. In november verscheen Cinema Paradiso, met daarop elf bewerkingen van bekende filmliedjes.

Paul Potts (40) was na zijn auditie in de talentenjacht direct een beroemdheid. Als tiener zong de Engelsman al in verschillende koren, maar hij wist nooit door te dringen tot het professionele circuit.

Potts verdiende zijn geld onder meer als gemeenteraadslid in Bristol en als manager van een telefoonwinkel. Hij deed zijn eerste operaervaring op in 1999, en nam daarna enkele hoofdrollen in amateurvoorstellingen voor zijn rekening.

Bekijk interview

E.T.

“John Williams' soundtrack voor E.T. maakte dat ik naar klassieke muziek ging luisteren”, vertelt Potts. “Via Williams kwam ik bij Tsjaikovski, Chopin en Mozart terecht. Weer later ontdekte ik José Carreras, die me introduceerde in de wereld van de opera.”

Op Cinema Paradiso zingt Potts filmmuziek, en zo maakt hij de cirkel rond. “Ik begon met een lijst van meer dan honderd nummers”, vertelt de zanger. “Het was moeilijk om er elf te kiezen. Uiteindelijk zijn het degene geworden waar ik het vaakst naar luisterde."

The Godfather

Eén van de liedjes die de schifting overleefde, is Parla Più Piano uit The Godfather. Potts: “Dat nummer heb ik in het Italiaans opgenomen. Als je in de film de soundtrack van Nino Rota voor het eerst hoort, zie je alleen een Italiaans landschap."

"Voor mij gaat zijn muziek net zozeer over Italië als over het liefdesverhaal van Michael Corleone.” Ook op Cinema Paradiso: het door Louis Armstrong bekend geworden What A Wonderful World. Potts noemt het een “erg inspirerende song”.

Alledaagse dingen

“Het gaat niet over een reis naar de maan of iets dergelijks,” aldus Potts, “maar over hele alledaagse dingen. Het nummer inspireert op een hele down-to-earth manier.”

Potts heeft anno 2010 drie albums achter zijn naam. Debuutalbum Last Chance (2007) eindigde in negen landen op nummer één. Zijn eerste auditie bij Britain's Got Talent is meer dan 72 miljoen keer bekeken op YouTube.

“Ik blijf constant aan mezelf werken,” zegt Potts niettemin, “en ben erg kritisch op mezelf. In drie jaar tijd heb ik veel bereikt, maar ik heb nog een lange weg te gaan.”