AMSTERDAM - Festival Pinkpop hoopt de verhoogde btw te ontlopen door zich voor te doen als bioscoop.

Directeur Jan Smeets weet nog niet of het juridisch haalbaar is. Lowlands besloot de btw-verhoging voor de cultuursector te ontlopen door vrijdag al met de verkoop te starten. Andere festivals en theaterbureaus hebben deze truc ook al ingezet.

Smeets vindt het niet eerlijk dat voetbal, film en circus de btw-verhoging, die op 1 januari van zes naar negentien procent stijgt, ontlopen. Hij denkt daar een oplossing voor te hebben bedacht.

"We hebben over twee hectare van het terrein een openluchtbioscoop. We draaien films en geven daar een gratis programma bij. Dan zijn we dus bioscoop Pinkpop", lichtte Smeets vrijdag toe in Ochtendspits. "Het is te hopen dat het juridisch allemaal haalbaar is.

Onwijs

De Pinkpop-directeur is niet te spreken over de plannen van de nieuwe regering. "Ik vind het een onwijs plan, ik kan er geen ander woord voor bedenken", zegt hij.

"Dit is dodelijk. Onze buurman Duitsland heft op cultuur nul procent en op enigszins commerciële cultuur zeven procent. In het kader van Europese samenwerking vind ik dat niet goed."

Lowlands

De kaartverkoop voor Lowlands is vrijdag van start gegaan, zodat bezoekers nog van het lage btw-tarief kunnen profiteren.

"Ik probeer mijn bezoekers te beschermen tegen de verhoging, die in ons geval zo'n twintig euro zou kosten. Vandaag gaan we in de voorverkoop en we zijn vaak snel uitverkocht", zegt directeur Eric van Eerdenburg. "Dus ik denk dat ik voor de jaarwisseling los ben."

Pinkpop vindt 11,12 en 13 juni plaats in Landgraaf. Lowlands wordt op 19, 20 en 21 augustus gehouden in Biddinghuizen.