AMSTERDAM - De plaat die John Lennon voor zijn eigen moordenaar signeerde wordt te koop aangeboden. Het album dat Mark David Chapman op 8 december 1980 door Lennon liet ondertekenen gaat voor 850 duizend dollar over de toonbank.

"Het album is het meest bijzondere voorwerp uit de geschiedenis van de rock & roll", zegt verkoper Gary Zimet van de website Momentsintime.com tegen de New York Post.

"De handtekening van John Lennon staat op de voorkant en de door de politie bepoederde vingerafdrukken van Chapman zijn zichtbaar op de hoes." De moordenaar liet de lp Double Fantasy door de muzikant signeren toen deze zijn huis in New York verliet.

Toen Lennon vijf uur later terugkwam schoot Chapman hem dood. De plaat werd later gevonden door een conciërge, die het als bewijs bij de politie inleverde. Zimet verkocht het album in 1999 al eens aan iemand.

"Maar het is nu weer in de verkoop gegaan", zegt de verkoper. "De huidige eigenaar wil niet bij naam genoemd worden. Hij heeft al enkele doodsbedreigingen gekregen."

Gevangenis

De 55-jarige Mark David Chapman zit sinds de moord op Lennon in de gevangenis, nadat hij tot levenslang met een minimum van twintig jaar werd veroordeeld. Sinds 2000 heeft hij zes keer vergeefs om vervroegde vrijlating gevraagd.