AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Remember When van Sander Kleinenberg.

Deze maand verscheen het album 5K van de Nederlandse dj en producer Sander Kleinenberg. Vriend en collega-muzikant Jamie Cullum leende zijn vocalen voor de eerste single, Remember When.

“Jamie Cullum ken ik al een paar jaar”, vertelt Kleinenberg. “Ik ben er ooit via via achtergekomen dat hij fan was van mijn mix-cd's en dj-sets. Het blijkt dat Jamie, als hij even kon, met een grote muts op stond te raven als ik ergens aan het draaien was.”

Fan

Kleinenberg twijfelde niet. “Ik dacht: ik moet die jongen gewoon een keer benaderen, want ik ben een fan van zijn stem en hij is een échte muzikant. Een jongen die het in zijn bloed heeft.” De toenadering, een aantal jaar geleden, leidde tot een vriendschap.

Kleinenberg stuurde af en toe muziek op en in het geval van Remember When plakte hij daar een verzoek tot samenwerking aan vast. Kleinenberg: “Binnen twee uur was het van: 'Ja, natuurlijk, dat ga ik doen.'”

Cullum nam de eerste vocalen thuis op, met zijn broer Ben op achtergrondzang. De uiteindelijke sessie vond plaats in de studio van Kleinenberg.

Bizarre ontmoetingen

Sinds Cullum en Kleinenberg elkaar kennen, komen ze elkaar op de meest bizarre plaatsen en momenten tegen. In een vliegtuig van Bangkok naar Bali, maar ook op de middag dat Kleinenberg Remember When net afgemixt had.

Zijn plan was om met het vliegtuig naar Parijs te vertrekken voor een optreden, maar hij besloot op het laatste moment de trein te nemen om nog wat aan zijn set te sleutelen.

“Ik ging met de roltrap omhoog en keek naar rechts”, zegt Kleinenberg. “Is het Jamie Cullum, onderweg van Amsterdam naar Brussel, en zitten we drie stoelen bij elkaar vandaan. Hij is uiteindelijk dus ook de eerste geweest die het eindresultaat hoorde.”