AMSTERDAM - Dr. Dre is niet meer van plan de studio in te duiken voor een nieuw album. De 45-jarige hiphopper, die al vaker aankondigde ermee te kappen, brengt begin volgend jaar zijn plaat Detox nog uit, maar stopt er daarna naar eigen zeggen echt mee.

Dr. Dre is al jaren bezig met Detox en kondigde de komst van het album al in 2000 aan.

Hij kon alleen niet altijd de benodigde motivatie vinden. "Het voelde soms als een verplichting in plaats van iets dat ik echt leuk vond om te doen", vertelt de rapper aan het Amerikaanse hiphopmagazine XXL.

"Verschillende keren dacht ik: weet je wat, ik kap ermee", bekent de muzikant. "Alles klinkt tegenwoordig toch hetzelfde." Toch is Dre uiteindelijk tevreden met de plaat, waaraan artiesten als Eminem, Snoop Dogg en Jay-Z meewerkten. "Ik heb er een goed gevoel over."

Nieuwe talenten

Ondanks dat hij tevreden is over het resultaat, kondigt de rapper aan dat Detox zijn laatste plaat zal zijn. "Muziek blijft altijd een plaats innemen in mijn leven, maar een nieuw album komt er niet meer", vertelt de rapper. "Ik wil nieuwe talenten blijven scouten en nieuwe artiesten ontdekken, maar daar blijft het bij."

De artiest vindt de tijd rijp om gas terug te nemen en meer tijd door te brengen met zijn familie. "Ik ben nu soms zes dagen per week, zestien tot achttien uur per dag, in de studio te vinden."

Dr. Dre, die als een van de belangrijkste hiphopproducenten wordt gezien, heeft er 27 jaar opzitten in de muziekwereld. "Ik heb gemengde gevoelens over wat ik heb bereikt", bekent de rapper. "Het is ongelooflijk wat ik heb gedaan, maar als vernieuwer denk ik ook: shit, een hoop dingen hadden beter gekund."