Markus Schulz voelt zich niet langer buitenstaander

AMSTERDAM - De in Duitsland geboren, maar in de VS wonende dj Markus Schulz, eindigde dit jaar op de achtste plaats in de lijst met honderd beste dj's. Toch blaakte hij niet altijd van het zelfvertrouwen.

Schulz brengt al vanaf begin jaren '90 muziek uit. Hij groeide in het afgelopen decennium uit tot een dj om rekening mee te houden en eindigde drie jaar op rij op de achtste plaats in DJ Mag's verkiezing van de beste dj ter wereld.

De Nederlander Armin van Buuren heeft de competitie al vier keer op rij gewonnen. Schulz groeide op zonder vader. Hij ontmoette hem vier of vijf jaar geleden voor het eerst en ontdekte dat zijn vader ook dj was.

Parallel

“Onze levenspaden liepen parallel zonder dat we het wisten”, aldus de geboren Duitser. “Ik maak op het moment een moeilijke periode door. Mijn vader is ziek en we weten niet precies hoe lang hij nog heeft – zo plotseling als hij mijn leven is binnengekomen zal hij er ook weer uit verdwijnen.”

In mei van dit jaar woonde Schulz' vader, net uit het ziekenhuis, een optreden in Dortmund bij. “Hij zat in een rolstoel achter een speaker, zodat hij zowel mij als het publiek kon zien”, vertelt Schulz.

Bekijk video:

Droom

“Nadien zei hij: 'Jij hebt een leven waar ik alleen maar van kan dromen.' Voor mij was het een heftig moment, want als je een droom leeft die je vader vroeger had betekent dat dat je iets gepresteerd hebt.”

Veel wist de dj niet van zijn vader toen ze elkaar een paar jaar terug voor het eerst ontmoetten. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij één jaar oud was, vlak daarna verhuisde Schulz met zijn moeder naar de VS. De hereniging heeft het één en ander opgehelderd, aldus Schulz.

“Toen we het hadden over onze levenspaden, begreep ik waar zijn passie voor muziek en zijn manier van denken vandaan komt.”

Buitenstaander

Vader Schulz heeft zijn zoon niet zien opgroeien en heeft dus ook niet meegemaakt hoe de muziek zijn persoonlijkheid gevormd heeft. “Ik was anders”, herinnert Schulz zich.

“Ik luisterde anders naar de muziek op de radio: ik analyseerde het. En waarschijnlijk was ik de enige breakdancer op school: ik liep rond in Michael Jackson-outfits, mensen vonden me raar.”

Een buitenstaander is Schulz zich altijd blijven voelen, tot ver in zijn professionele carrière. “Een stemmetje in mijn hoofd bleef vragen: hoor je echt tussen deze geweldige muzikanten thuis? Dat veranderde nadat ik mijn vader ontmoet had en mijn dna ontrafelde."

"Als ik nu voor 30.000 man op het podium sta, weet ik: hier hoor ik thuis, dit is waarom ik op deze aarde rondloop.”

Lees meer over:
Tip de redactie