Ruim 100.000 mensen schreeuwen om cultuur

AMSTERDAM - Meer dan 100.000 mensen hebben zaterdag meegedaan aan de landelijke manifestatie Nederland schreeuwt om cultuur.

Dat heeft de organisatie zondag laten weten na telling van het aantal deelnemers in de verschillende steden.

De organisatie kwam zaterdagmiddag al met een voorlopige schatting van 75.000 mensen die luidkeels hun ongenoegen uitten over de bezuinigingen op kunst en cultuur. In sommige steden hadden zaterdagavond nog protesten plaats.

In bijna zeventig steden en dorpen verspreid over heel Nederland waren zaterdag manifestaties, van Alkmaar tot Middelburg en van Groningen tot Maastricht.

Amsterdam

In Amsterdam was de opkomst het hoogst. Op het Leidseplein schreeuwden twintigduizend mensen tegen de verhoging van de btw op kaarten voor voorstellingen en concerten en de bezuiniging van 200 miljoen euro op de cultuuruitgaven.

De organisatie noemt de actie meer dan geslaagd. ''De bereidheid van het publiek om hun stem te laten horen is overweldigend gebleken. Mensen realiseren zich terdege dat de toegankelijkheid van cultuur in hun eigen leefomgeving op het spel staat en dat de tijdsdruk om er nog iets aan te doen enorm hoog is.''

Petitie

Tijdens de protestacties konden mensen ook een petitie ondertekenen tegen de ''buitenproportionele bezuinigingsmaatregelen''. Volgens de organisatie hebben ''tienduizenden Nederlanders'' hun handtekening gezet.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie