Steden schreeuwen om cultuur
Naar schatting 75.000 mensen hebben meegedaan aan de landelijke manifestatie 'Nederland schreeuwt om cultuur'. Dat heeft de organisatie laten weten.
In Amsterdam hadden zich zaterdag ongeveer 20.000 cultuurminnaars verzameld op het Leidseplein.
Vanaf het Ajaxbordes van de Stadschouwburg hielden bekende en minder bekende Nederlanders onder leiding van spreekstalmeester Ivo Niehe 'one-minute-statements'.
Onder anderen Cornald Maas, Waldemar Torenstra en Sylvia Toth lieten hun noodkreet horen over de bezuinigingen op kunst en cultuur.
Cultuurminnaars
Enkele duizenden cultuurminnaars hadden zich verzameld bij de Stadschouwburg om mee te schreeuwen tegen "de verschraling van het culturele leven". Eerder in de middag verzamelden mensen zich al bij verscheidene culturele instellingen in de hoofdstad, om van daaruit in een bonte, luidruchtige stoet naar het Leidseplein te trekken.
Met geklap, gejoel en geschreeuw ondersteunde de menigte de sprekers. "Het zaallicht zal uitgaan en het zal donker worden", somberde acteur Roeland Fernhout. Ivo Niehe hield de mensen voor dat de verhoging van de btw geen geld oplevert, maar de regering alleen geld kost. "Er komen zoveel minder mensen naar voorstellingen, dat er juist minder btw binnenkomt."
Geld uit ontwikkelingshulp
Ook VVD-prominent Frits Bolkestein voerde vanaf het balkon van de Stadsschouwburg het woord, maar boegeroep, gefluit en getrommel maakte hem het spreken bijna onmogelijk.
"Ik wil niet minder geld, maar meer geld voor cultuur", zei hij. "Dat wil ik financieren met geld uit ontwikkelingshulp." Daarop riepen veel mensen: "Duwen!"
Utrecht
Op de Neude in Utrecht bracht een groot orkest bestaande uit musici uit onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest maar ook amateurs, de negende symfonie van Beethoven ten gehore.
''Al wat schoon is kent geen functie, dan de functie van het zijn. Als daarin de messen snijden, lijden alle mensen pijn'', zongen koorleden en medestanders. Op het Utrechtse plein hadden zich volgens de gemeente 2500 mensen verzameld.
Beethoven
De negende symfonie van Beethoven werd in een smartlappenvariant en een funkversie opgevoerd. "Je zult denken: Beethoven, lekker elitair", zei directeur van het Nederlands Filmfestival Willemien van Aalst daarover.
"Maar daarom hebben wij er een jazz/funkversie van gemaakt zodat het voor meerdere mensen toegankelijk wordt."
Brabant
Ook in Brabant wordt actie gevoerd. Muzikanten en toneelspelers vertrokken zaterdagmiddag vanuit Eindhoven voor een tocht langs Brabantse steden.
De zogenoemde cultuurkaravaan maakt deel uit van de landelijke manifestatie en trekt zaterdag achtereenvolgens langs Helmond, Den Bosch, Tilburg en eindigt in Breda.
Still believe
In Eindhoven trok het protest een paar honderd sympathisanten die op het 18 Septemberplein luisterden naar speeches en muziekoptredens.
Het Brabants Orkest wurmde zich op het kleine podium voor een bijzonder optreden met de Eindhovense rockband Denvis & The Real Deal. Het klassieke orkest had zijn zaterdagrepetitie even onderbroken voor de uitvoering van het popnummer Still Believe dat bekend werd door de uitvoering van Herman Brood.
Venlo
In Venlo lieten tientallen demonstranten zich zaterdag horen met het protestlied van Freek de Jonge op de Markt en voor theater De Maaspoort.
Het gezelschap liep ook zingend door het stadscentrum van Venlo met een doodskist met het opschrift Cultuur geeft kleur, bezuinigen niet. De manifestatie vond plaats in zeventig steden verspreid over heel Nederland.
Den Haag
In Den Haag is zaterdagavond om half elf een van de laatste protestbijeenkomsten begonnen tegen de voorgenomen cultuurbezuinigingen van het kabinet-Rutte.
In het Theater aan het Spui kwamen zo'n vierhonderd mensen bijeen om hun ongenoegen te uiten over de ''kaalslag'' die VVD, CDA en PVV volgens de kunstsector bewerkstelligen met hun voornemens.
Enkele Haagse poppodia organiseerden een korte demonstratie door de binnenstad waar enkele tientallen jongeren aan deelnamen. De stoet droeg spandoeken bij zich.
Dichters
Tijdens de bijeenkomst spreken Haagse kunstenaars kort over de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet. Ook treden diverse muzikanten van het Residentie Orkest op en dragen Haagse schrijvers en dichters voor uit eigen werk.
Een trompettist van het Residentie Orkest sluit iets voor twaalf uur de protestdag af met het blazen van The Last Post. Hierna volgt een minuut stilte. Met hetzelfde stuk werd donderdagavond bij het Torentje van premier Rutte de actie ook afgetrapt.
De afgelopen twee dagen hebben er volgens de organisatie doorlopend kunstenaars bij het Torentje gestaan om een wake te houden voor het Nederlandse cultuurbeleid.