ARNHEM – Aan lang vooruit plannen heeft Prince een broertje dood. Stippelen de meeste artiesten hun tours maanden van tevoren uit, deze Amerikaanse superster laat doodleuk twee weken vooraf weten een avondje in het Gelredome in Arnhem langs te komen.

De zaal wordt opgewarmd terwijl de band ook met wat vingeroefeningen op stoom lijkt te komen. Na een half uur verdwijnt Prince echter alweer van het podium, het publiek verdwaasd met een soort pauzemuziekje achterlatend.

Het tweede deel van de set bestaat uit onder meer een kwart Raspberry Beret, dat overloopt in Cream. De band doet een lang uitgesponnen cover van Chiqs Le Freak waarbij de voorste rijen op het podium hun danskunsten mogen laten zien.

Purple Rain

De zaal explodeert bij de eerste tonen van Purple Rain, en dan staat de kleine man zelf niet eens op het podium. Het publiek zet alvast de kenmerkende hoge ‘oooh oooh’-koortjes uit het einde van het nummer in, waarna Prince zelf alleen nog maar in hoeft te koppen om het nummer binnen een minuut al een schot in de roos te laten zijn.

Het wordt een erg losse versie van het nummer, waarbij vooral het refrein en de voornoemde koortjes opvallend vaak terugkomen. Toch is de uitvoering nergens ongeïnspireerd of gemakkelijk. Het enthousiasme straalt van de popster af. Aan het einde van het nummer gooit hij als kers op de taart zijn gitaar het publiek in.

Tevreden

Als de show hier gestopt was, was het merendeel van het publiek meer dan tevreden naar huis gegaan, maar het blijkt slechts het eerste hoogtepunt in een reeks. De zaal is koud bijgekomen van Purple Rain of er volgt een extra funky versie van Kiss, waarin Prince zich uitgebreid gesticulerend naar het publiek van zijn meest theatrale kant laat zien.

Het gaspedaal wordt nog dieper ingetrapt als Prince vervolgens met een glimlach van oor tot oor de woorden ‘dearly beloved’ de zaal in slingert, ten teken van het begin van Let’s Go Crazy. Zelfs de mensen die voor Kiss niet van hun zitvlees af zijn gekomen springen nu als enthousiaste apen op hun stoelen op en neer.

1999

En nog is er geen tijd om op adem te komen, want 1999 staat ook nog op de setlist. En feesten alsof het een eindejaarsfeestje is, doet het publiek. Met de hulp van wat gierende synthesizers, strakke drums en een stuwende bas past Arnhem met gemak in de binnenzak van de Amerikaanse geilneef.

“Ik heb zoveel hits, ik kan nog uren voor jullie spelen”, laat hij vervolgens weten. Om vervolgens geen enkele hit meer te spelen, maar een soort funky disco jam over de bezoekers heen te storten, alvorens er net voor elf uur een eind aan te breien.

Het is een nogal lauw einde in vergelijking tot de extatische sfeer die bij het hitblokje in de zaal hangt, daar helpt die tweede gitaar die bijna achteloos het publiek in geworpen wordt niks aan.

Maar één ding heeft de Midget From Minneapolis vanavond in ieder geval weer bevestigd: zijn naam is Prince en hij is funky. Wie weet waar de afterparty is?

Lees de laatste twitterberichten over Prince op NUlive

Prince in Gelredome