Binnen een jaar nieuw album Marco Borsato

ABCOUDE – Het nieuwe album van Marco Borsato is pas net uit en toch kunnen fans binnen een jaar een nieuwe plaat verwachten. "John Ewbank en ik hebben zoveel inspiratie nu. Dat gaat geen twee jaar duren. We gaan meteen door."

Met zijn nieuwe album, Dromen Durven Delen, keert Borsato ondanks een moeilijk jaar  weer terug bij zijn ware passie. “Er is het afgelopen jaar over veel andere dingen gesproken dan muziek”, kijkt Borsato terug. “Nu doe ik weer waar mijn hart vol van is.”

De titel Dromen, Durven, Delen – met als ondertitel 3 Dimensies – komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Dat is waar ik voor sta”, legt de zanger tegenover NU.nl uit. “Dromen staat voor ambitie, een doel stellen. Maar ook om een doel haalbaar te maken.”

“Ik durf te veranderen, ik ben geen angsthaas.” Volgens Borsato bepaalt dat een deel van zijn succes. “Als je niet je nek uitsteekt, kom je nergens.” Tot slot Delen: “Het delen en etaleren van emoties. Het mooiste is om dat live te doen. Tienduizenden mensen plezier geven; dat is mijn DNA.”

Op Dromen Durven Delen staan twee bijzondere samenwerkingsverbanden, met Laura Jansen en Lange Frans. “John zei over Laura; ‘Ze zingt zoals je wilt dat je moeder een sprookje vertelt’.” Borsato noemt de rap over de “wondervrouw” van Lange Frans (op Vrij) “met terugwerkende kracht hilarisch”.

Nummer 1

Waterkant – de eerste single van Dromen Durven Delen – was de zestiende nummer 1-hit voor Marco Borsato en de elfde op een rij (onafgebroken door andere singles). “Het is honingzoet, want het is na een periode waarin veel gebeurd is. Het is fijn dat het publiek het nog steeds apprecieert.”

De hitnoteringen en het aantal nummer 1-hits zijn niet zomaar wat getallen voor Borsato, zelfs niet na een imposante historie in de hitlijsten. “Maar”, geeft Borsato toe, “de eerste is het meest bijzonder.” Dat was Dromen Zijn Bedrog in 1994; zijn definitieve doorbraak.

Gimmickplaten

Wanneer Borsato vertelt over Waterkant, merkt hij op dat het “goed” is “dat er nog ruimte is voor echte muziek tussen de gimmickplaten”. “Het is een ingewikkeld nummer en niet vanzelfsprekend als singlekeuze.”

Platenmaatschappij Univeral Music geeft Borsato en kompaan John Ewbank (componist, tekstdichter, producer) alle vrijheid. “In principe mag ik uitbrengen wat ik wil. Al zou ik erop boeren. Ik hoef geen concessies te doen. Het verleden heeft dat vertrouwen gegeven.”

Rond

“Dit is de eerlijkste plaat die ik heb gemaakt”, vindt Marco van Dromen Durven Delen. “Ik heb mijn gevoel op tafel gelegd. Ik heb ook veel meer overlegd en gediscussieerd met John. Daarom is het zo’n rond proces. Het is gewoon af.”

Met critici heeft hij weinig op. “Mijn plaat is geen eenheidsworst”, zegt hij strijdbaar. “Mensen die zeggen dat Marco powerballad is, zijn mensen die gemakshalve niet verder hebben geluisterd.”

Identiteit

John Ewbank heeft een enorme stempel gedrukt op de carrière van Borsato, zo geeft de winnaar van de Soundmix Show uit 1990 ook zelf toe. “John heeft me mijn muzikale identiteit gegeven. Niet dat ik geen inbreng heb, maar hij is heel belangrijk geweest.”

Ondanks de hechte samenwerking, neemt Borsato niet zomaar iedere letter die Ewbank uitschrijft op. “Sommige stukken tekst kan ik niet zo zingen. Als ik die emotie niet ken, dan kan ik er niet bij – maar ik moet het wel op een geloofwaardige manier de rest van mijn leven zingen.”

Vader

Een tekst waarbij Borsato zich wel volledig in kon leven is Niemand Weet. “Dat gaat over hoe je nog aan mensen kunt denken die er niet meer zijn. Mijn vader is twee jaar geleden overleden. Niemand weet dat ik daar nog bij stilsta. Ik heb die man vaker een tijd niet gesproken, maar nu mis ik dat.”

Van zijn volledige repertoire is Margherita het liedje waardoor Borsato het meest herinnerd wenst te worden, ook al is het een cover van Riccardo Cocciante. “Dat doet er niet toe”, meent hij en noemt de vertaling van Leo Driessen en Han Kooreneef “poëzie”.

Kerstmis

Uniek zijn de twee aan kerst gerelateerde liedjes (los van zijn – door hem zelf vergeten – versie van White Christmas); Al Die Tijd en Kerstmis. Die laatste zit in de film Het Geheim. “Dat de release van de film en cd samenviel kwam prachtig uit. We gaan er een videoclip bij maken.”

Borsato treedt op 10 en 11 mei nog op in het Gelredome. Kaartverkoop start eind november.

Lees meer over:
Tip de redactie