ARNHEM - Sinds 1991 schotelt symfonieorkest Il Novecento onder leiding van dirigent Robert Groslot bezoekers van Night Of The Proms een avond lang een combinatie van pop- en klassieke muziek voor.

Deze avond is het Gelredome in Arnhem het toneel voor de Nederlandse aftrap van een reeks concerten uit de 26ste editie van Night Of The Proms. Il Novecento opent met een wals van Strauss.

Waar vroeger de aanstekers de lucht in gingen, zwaait men nu massaal met mobieltjes. De zee van lichtjes is ook het decor voor de eerste solo van de jonge violist Charlie Siem, die tijdens deze editie een van de hoofdrollen vervult.

Boy George

Het applaus barst los als voormalig Culture Club-zanger Boy George, compleet met opvallende outfit en extravagante make-up, vanuit het podium tevoorschijn komt met zijn hit Do You Really Want To Hurt Me.

De voorbije jaren hebben hoorbaar geen goed gedaan aan zijn stem. Desondanks weet hij er eerst een spektakel van te maken en later, met een akoestische versie van Karma Chameleon, zelfs het gevoel te geven dat je met een paar duizend man rond een knus kampvuur zit.

Grace Jones

Een spektakel is het ook als Grace Jones ten tonele verschijnt. De zangeres overtreft zichzelf bij ieder nummer met een nieuwe, bizarre accessoire. Tijdens Slave To The Rhythm houdt ze van begin tot einde een hoelahoep omhoog en bij I've Seen That Face Before danst ze met een paspop.

Hoogtepunt is La Vie En Rose. Haar enorme gewaad moet een roos verbeelden en blijkt aan het einde van het nummer enkel uit een voorkant te bestaan.

Bruiloftsmars

Dat een dirigent na twintig edities een stempel op het concept drukt, is logisch. Aan deze editie geeft Robert Groslot echter een wel heel persoonlijk tintje. Kort geleden stapte hij in het huwelijksbootje. Dit inspireerde hem tot het spelen van De Bruiloftsmars. Op grote schermen worden tijdens dit stuk trouwfoto's van bezoekers én hemzelf getoond.

Een andere vaste factor is John Miles, die zijn titel Mr. Proms blijft waarmaken. Niet alleen met zijn wereldhit Music, maar deze avond ook met een indrukwekkende vertolking van de Queenhit The Show Must Go On.

Nederlands tintje

Het Nederlandse tintje aan Night Of The Proms wordt dit jaar gegeven door Golden Earring-zanger Barry Hay. Al voordat hij zijn eerste woorden heeft gezongen, krijgt hij van een deel van de zaal een staande ovatie. Die blijkt, na een ijzersterke versie van Radar Love en When The Lady Smiles, geheel verdiend te zijn.

Aan John Fogerty de eer om de avond af te sluiten. Al zijn hits, van Bad Moon Rising tot Rockin' All Over The World, worden met luid applaus ontvangen. Tijdens Have You Ever Seen The Rain lijkt het alsof er in heel Gelredome niemand is die de tekst niet woord voor woord kan meezingen en mag gezegd worden dat klassiek en pop elkaar ook dit keer weer succesvol hebben ontmoet.

Night Of The Proms