Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Het verhaal van My Chemical Romance

AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Na Na Na van My Chemical Romance.
Door NU.nl/FaceCulture

2010 is een roerig jaar geweest voor de Amerikaanse alternatieve rockband My Chemical Romance.

Tijdens de opname van het op 19 november te verschijnen Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys verliet drummer Bob Bryar de band en deze maand vertelde frontman Gerard Way in een interview met The Sunday Times dat Danger Days weleens het laatste album van zijn band zou kunnen zijn.

Niet blij

Zonder de eerste single Na Na Na was het een hele andere plaat geweest, denkt gitarist Ray Toro. “Na acht maanden schrijven en opnemen waren we niet blij met wat we hoorden. We wisten dat we beter konden. Toen we Na Na Na opnamen hadden we het gevoel dat we de band terugvonden.”

Veel komt op het conto van producer Rob Carvallo. Hij bracht de creatieve energie in My Chemical Romance terug. “Gerard had de riff en het refrein al een tijd in zijn hoofd”, aldus Toro. “Hij voelde dat het een speciaal nummer was.”

Opnieuw beginnen

Toch was Way aanvankelijk terughoudend: hij wachtte op het juiste moment. Vervolgens schiep Carvallo de juiste voorwaarden om met Na Na Na aan de slag te gaan. “Toen we die song eenmaal geschreven hadden wisten we dat we opnieuw moesten beginnen.”

Aldus geschiedde. Danger Days is het resultaat. Bovendien zette de tekst van Na Na Na nog iets anders in werking. Toro: “Het nummer sloot goed aan bij de ideeën die Gerard en [schrijver] Shaun Simon voor het voetlicht probeerden te brengen in het stripboek waar zij aan werkten. Het album is een verlengstuk van de ideeën die in de strip naar voren komen.” Het al in 2009 aangekondigde stripboek is naar verwachting volgend jaar verkrijgbaar.
 


Lees meer over:

My Chemical Romance

Aanbevolen artikelen