Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

COC beplakt Melkweg met regenbogen

AMSTERDAM - De homobelangenorganisatie COC organiseert donderdagavond een publieksvriendelijke actie bij het Amsterdamse poppodium Melkweg tegen het optreden van de Amerikaanse hiphopgroep Jedi Mind Tricks.
Door ANP

Volgens het COC bezigen de rappers homofobe teksten en roepen zij op tot geweld tegen homo's.

De belangenorganisatie roept sympathisanten op donderdagavond vanaf half zeven te helpen met het plakken van regenboogposters bij het poppodium.

De regenboog is het internationale symbool van de homobeweging. Ook worden roze armbandjes uitgedeeld aan bezoekers van het omstreden concert.

De groep zelf ontkent de beschuldigingen en heeft de Melkweg zijn excuses aangeboden voor de ontstane ophef. ''We waarderen het dat de Melkweg de druk van buitenaf weerstaat, zeker omdat die druk onterecht is.''

Grenzen

Het COC verzocht het Amsterdamse podium eerder deze week om het concert af te gelasten, maar de Melkweg wil daar geen gehoor aan geven. ''Het gaat om een groep die de grenzen van de vrije meningsuiting opzoekt, maar daar in onze ogen niet overheen gaat."

"Daarin speelt mee dat bepaalde teksten uit de begintijd van de groep, die discutabel zijn, al sinds jaar en dag niet meer worden gespeeld door de band'', aldus een verklaring van de directie op de website van het podium.

Volgens het COC zou de groep tijdens optredens in 2007 en 2009 in de Melkweg de omstreden teksten nog hebben gebruikt.

Statement

''In een stad als Amsterdam waar we discriminatie en homofobie aanpakken, moet een statement tegen dit soort muziek worden gemaakt'', aldus de voorzitter van de Amsterdamse afdeling van het COC.

''De zogenaamde excuses die woensdag zijn aangeboden, zijn excuses van de band aan de Melkweg voor de ontstane commotie. Hierin zien wij geen gebaar naar de stad Amsterdam en ook niet naar de vele homoseksuele Amsterdammers.''

Het concert in de Melkweg begint donderdagavond om negen uur.


Lees meer over:

COCMelkweg

Aanbevolen artikelen