AMSTERDAM - Toto-gitarist en -zanger Steve Lukather bracht in oktober zijn zesde studioalbum All's Well That Ends Well uit, 21 jaar na solodebuut Lukather. De 53-jarige alleskunner putte inspiratie uit het meest turbulente jaar van zijn leven.

Van eind jaren '70 tot ver in de jaren '80 was rockband Toto een niet weg te denken speler in het Amerikaanse muzieklandschap. Lukather en consorten scoorden wereldhits met nummers als Hold The Line, Rosanna en Africa.

Hoewel Toto in de daaropvolgende decennia nog steeds arena's wist te vullen, nam de interesse in nieuw materiaal van de groep af. Lukather heeft zijn frustratie over de afnemende populariteit van Toto na succesalbum Toto IV (1982) meermaals publiekelijk geuit.

Ook anno 2010 kampt de Amerikaan nog met een diepgewortelde frustratie. All's Well That Ends Well had niet kunnen bestaan zonder. “Het is een pijnlijke plaat”, erkent Lukather.

“Ik ga door een donkere fase in mijn leven, heb een zwaar jaar gehad: mijn moeder overleed, mijn huwelijk viel uit elkaar – al verwacht ik nog een kind met diezelfde vrouw –, ik heb het leven gezien én geleefd, ik ben gestopt met drinken, ik ben gestopt met roken. Ik vergiftig mezelf niet langer en ben erg helder.”

De dood blijkt een voorname rol te spelen bij Lukathers radicale omslag. “Ik trek alles in twijfel omdat het einde van mijn leven nadert”, aldus de 53-jarige.

“Het is die innerlijke strijd die veel mensen voeren: ik voelde me niet goed over mezelf en wilde dat veranderen. Ik was sterk genoeg om die ommekeer te maken. Misschien is het Gods bedoeling om mij mijn zaakjes op orde te laten brengen voor ik sterf.”

Voor sommige van Lukathers vrienden is het al te laat. Al zouden ze willen, voor hen is er geen weg meer terug. “Mijn vrienden zijn ziek of sterven ten gevolge van al die jaren het feestbeest uithangen. Daarom was het beter dat ik mijn leven op de rit kreeg."

"Ik moest helder worden, ik moest de bezieling zien terug te vinden – twee jaar geleden hadden we dit gesprek echt niet kunnen voeren. Mijn liedjes zijn erdoor veranderd. Dit is mijn verhaal, want ik heb recht op mijn verhaal.”