AMSTELVEEN – Na vijf jaar verschijnt er een compleet nieuw album van Xander de Buisonjé, dat de titel Uit Liefde heeft meegekregen. “Het was geen bewuste keuze”, zegt De Buisonjé over de tijd tussen zijn vorige album.

“Ik heb heel veel andere dingen gedaan.”

In 1998 werd Xander de Buisonjé een bekend gezicht – en een bekende stem – in Nederland, toen zijn band Volumia doorbrak met hitsingles als Het Is Over, Afscheid en Hou Me Vast. In 2002 zette de band er een punt achter en De Buisonjé ging solo verder.

Een jaar later verscheen zijn eerste soloplaat Hemelsbreed, dat tot nummer 25 reikte in de Album Top 100. De opvolger kwam in 2005 slechts half zo hoog, ondanks de – achter gezien – wat ironische titel Succes.

Voor zijn nieuwe album Uit Liefde vond De Buisonjé Gordon Groothedde (Krezip, Intwine, Nick & Simon) bereid om het geheel te produceren. Kijkers van The Voice Of Holland kennen Groothedde ook, uit het zogenaamde “dreamteam” van coaches Nick & Simon.

Televisie

De afgelopen jaren leek er van een zangcarrière weinig sprake, want De Buisonjé was vooral vaste klant in diverse tv-programma’s. “In mijn Volumia-periode was ik het ‘nee’ zeggen tegen leuke programma’s af en toe wel eens beu, maar toen moesten er tien mensen van eten.”

“Als je het leuk vindt om te gaan potten bakken, dan moet je dat vooral doen. Maar dan zien mensen het niet. Als je in een tv-programma zit, zeggen mensen; ‘Moet je dat wel doen als zanger?’. Maar iedere keer als ik op tv ben, dan trekken de boekingen voor optredens aan.”

Optredens

Die zangcarrière van De Buisonjé stond de afgelopen vijf jaar dus zeker niet op een laag pitje, want volgens de zanger treedt hij gemiddeld negentig keer per jaar op. “Veel besloten, zakelijke dingen. Als je een zaal op zijn kop zet, vragen ze je wel terug”, lacht hij.

“Toen ik met Sophie (Steger, red.) ging trouwen, kreeg ik ineens drie keer meer opties voor optredens.” Eerder dit jaar trouwde De Buisonjé met Steger en het stel kreeg een zoontje, Dex. Hoewel Uit Liefde niet enkel bestaat uit ballads, zijn dit wel dingen waarover De Buisonjé zingt op zijn nieuwe plaat.

Ballads

“Er staan veel rustige liedjes op de plaat, inderdaad”, geeft De Buisonjé toe. “Ik schrijf doorgaans makkelijker een ballad dan een uptempo nummer. Maar het is ook leuk en fijn om ballads te schrijven, als je met een bepaald gevoel achter je piano kruipt.”

De grootste succesnummers van Volumia waren ook ballads. “De beperking bij Volumia was dat we een slechte gitarist hadden”, zegt de zanger over voormalig Volumia!-gitarist Hans-Paul Nieskens. “Hij was ritmisch niet goed. Ik kon niks met hem. En ik ben geen gitarist, dus ik schreef alles op piano.”

Bluesplaat

De Buisonjé was vroeger drummer in een hardrockband en toetsenist bij funkbandjes, maar is “bij toeval gaan zingen”. “George Clinton is een held van me”, onthult hij. “Als ik zelf speel, speel ik veel funk en blues. Maar qua liedjes schrijven wil ik dat niet doen. Niemand zit op een bluesplaat van mij te wachten.”

“Bij een bekend tv-programma komen ze met een nieuw format waarbij artiesten iets van hun helden spelen. Ik ga drummen en zingen. Deep Purple of zo.” De Buisonjé heeft meer plannen. “Ik zit eraan te denken om een rockband te beginnen, maar ik heb er geen tijd voor.”

Uitstapjes

Op de volgende plaat hoeven we geen vijf jaar te wachten, belooft De Buisonjé. “Ik ben nu al bezig met de nieuwe. Ik denk dat ik echt iets heel anders ga doen. Misschien wat uitstapjes maken.”

Guus Meeuwis wordt genoemd. “Ik heb nog nooit met Guus geschreven, want we komen nooit verder dan een paar biertjes.” Het contract met de zanger en zijn label Sony Music loopt af na dit album. “Dit is mijn laatste plaat bij mijn huidige platenmaatschappij. Misschien dat ik het de volgende keer wel zelf doe.”