LONDEN - De Rolling Stones gaan volgend jaar weer op tournee. Dat maakte gitarist Keith Richards (66) donderdag bekend bij BBC 6 Music.

Volgens Richards zijn frontman Mick Jagger (67), drummer Charlie Watts (69), gitarist Ron Wood (63) en hij ''er weer klaar voor om eruit te gaan''. ''Alleen wij weten wanneer het ophoudt, en dan met een harde dreun'', aldus Richards.

De laatste wereldtour van de Stones, A Bigger Bang Tour, was in 2005 en duurde tot 2007. Ook de Amsterdam Arena maakte deel uit van die tournee, net als het Goffertpark in Nijmegen een jaar later.

De reeks megaconcerten leverde de groep ruim een half miljard dollar op. De fans kwamen massaal op de concerten af omdat ze dachten dat het de laatste kans zou zijn hun idolen aan het werk te zien.

Onuitstaanbaar

Door de aankondiging van een nieuwe tour lijken de verhoudingen binnen The Rolling Stones dus weer normaal te zijn. Richards noemde Jagger dit jaar in zijn autobiografie nog ''onuitstaanbaar''. De band werkt ook aan een nieuwe cd. Over welke landen ze aandoen op hun tour is nog niets bekend.

The Rolling Stones werd in 1962 opgericht, al waren Jagger en Richards al eerder een band begonnen, toen onder de naam Little Boy Blue and The Blue Boys.

De naam the Rolling Stones kwam van bandlid Brian Jones, die in de lente van 1969 uit de groep werd gezet en enkele weken later dood werd gevonden in zijn zwembad.

Shine A Light

De eerste hit was in 1964 Not Fade Away, een cover van Buddy Holly. Andere wereldhits waren onder meer Angie, Under my Thumb, Paint it Black en (I Can't Get No) Satisfaction. Het laatste Stonesalbum was Shine A Light (2008).

Het eerste optreden van de Stones in Nederland was op 8 augustus 1964 in het Scheveningse Kurhaus. Dat optreden liep volledig uit de hand en eindigde al na drie nummers. Dolenthousiaste fans raakten slaags met de politie en veranderden het Kurhaus in een slagveld.

Politie

Behalve met hun optredens kwam de band in hun beginjaren vooral in opspraak door hun drugs- en drankgebruik en vrouwen. Richards zei later over die beruchte periode: ''we hadden nooit problemen met drugs, alleen met de politie''.

Na hun optreden in het Kurhaus kwamen de groep in 1966 (World Tour 1966) opnieuw naar Nederland, in de Brabanthallen in Den Bosch. Daar bleef het wel rustig. In juni 1982 gaf de band volgens de echte fans in de Kuip zijn beste concerten (vier stuks) in Nederland.