AMSTERDAM – De timing van het nieuwe album van Melissa Etheridge is op z’n zachtst gezegd niet handig. Twee weken nadat bekend wordt dat de Amerikaanse muzikante en haar partner Tammy Lynn Michaels na een relatie van negen jaar uit elkaar gaan ligt haar nieuwe plaat in de winkel. 

De titel daarvan, Fearless Love, lijkt opeens bijzonder ongelukkig gekozen.

“Die titel was bedoeld als statement” legt de 49-jarige singer-songwriter uit aan NU.nl. “Liefde moet je onbevreesd ondergaan, alleen dan wordt je geraakt door diepe ervaringen. Die vallen helaas niet altijd positief uit, zo blijkt in mijn geval.”

Liefde is een overkoepelend thema op de plaat. Haar ex-partner wordt in menig nummer lovend bezongen. “Ongelukkig”, geeft Etheridge toe, “maar ik heb geen spijt van de boodschap op het album. De gevoelens die ik had zijn veranderd, maar dat is geen reden om ze nu te ontkennen.”

Boegbeeld

Sinds haar ondubbelzinnig getitelde derde album Yes I Am wordt Etheridge beschouwd als boegbeeld van de lesbische gemeenschap. Toch ziet ze zichzelf niet als rolmodel. “Laten we eerlijk zijn, ik heb qua relaties in ieder geval niet het goede voorbeeld gegeven”, lacht ze.

“Ik heb het nooit als een roeping gezien, ik kan gewoon mijn mond niet houden. Als iemand om mijn mening vraagt zal ik die geven.”

Voor die openheid betaalt Etheridge nu de rekening. “Ik en mijn grote bek ook altijd. Nu ik publiekelijk onderuit ga weten ze me natuurlijk als eerste te vinden. Ik vind alle kritiek nogal hypocriet.”

“Ik ben er zeker niet trots op dat dit mijn tweede relatie met kinderen is die op de klippen loopt, maar er zijn genoeg hetero’s die hertrouwen en opnieuw een gezin beginnen. Daar hoor je niemand over.”

“Als Tammy een man was hadden mensen hier niet zo moeilijk over gedaan. Dan was het ‘shit happens, get on with it’ geweest, nu heerst er een ondertoon van ‘zie je wel, er klopt iets niet aan die mensen’. Daar kan ik me enorm kwaad om maken.”

Zelfbeeld

Etheridge legt uit dat haar homoseksualiteit verbloemen voor haar geen optie was. “Je zult maar opgroeien met het idee dat er vanwege je geaardheid iets mis met je is. Als ik dankzij mijn bekendheid of liedjes op de radio zo iemand kan bereiken en weer een normaal zelfbeeld kan geven, dan is me dat al het gezeur dubbel en dwars waard.”

Als Etheridge te horen krijgt dat het geweld tegen homo’s in Amsterdam de laatste tijd toeneemt, is ze even stil. “Ik kom hier erg graag. Dit was een van de eerste plaatsen ter wereld waar ik met mijn vriendin hand in hand over straat kon lopen zonder nagestaard te worden. Of erger.”

Haar gezicht betrekt. “Het gaat wereldwijd niet goed met de homo-emancipatie, dat baart me grote zorgen. Na iedere stap vooruit lijken we er weer twee terug te doen. Het wordt tijd voor actie. Tijd dat ik nog vaker mijn grote bek open trek.”