AMSTERDAM - Vijf jaar na Dynamite is er een nieuw Jamiroquai-album: Rock Dust Light Star. Frontman Jay Kay stapte bewust uit de mallemolen van optredens, tv-shows en vliegreizen om de inspiratie weer te laten vloeien.

In 1993, een jaar na de oprichting van de Britse jazz-funkband, verscheen debuutalbum Emergency On Planet Earth. Sindsdien is de groep niet meer weg te denken uit de muziekwereld: wereldwijd verkocht Jamiroquai al meer dan 25 miljoen platen.

Met de release van Rock Dust Light Star komt er een einde aan de langste periode van (relatieve) stilte in de bandgeschiedenis.

“Voor mij voelde het niet meer fris”, legt bandleider Jay Kay (40) uit. “In deze business ga je te werk als een schilder. Je creëert iets vanuit niets. Je hebt geen idee wat je moet doen of wat mensen van je willen. Je trekt je terug met een blanco vel papier.”

Inspiratie haalt Jay Kay al lang niet meer uit het toerende leven. “Als je twintig jaar getoerd hebt, wil je op een gegeven moment gewoon naar huis.”

Afzondering

De zanger gelooft dat afzondering zijn muziek ten goede komt. “Je moet er óók een normaal leven op nahouden”, zegt hij. “Als je de deur achter je dichttrekt en de publieke aandacht laat voor wat het is, dan komt de inspiratie vanzelf. Inspiratie blijft uit als je alleen maar hotels ziet, shows speelt en op reis bent.”

Jay Kay kan het weten: hij is al vanaf zijn 23e op pad met Jamiroquai en noemt zichzelf tegen wil een dank een “hotelexpert” – ook het artiestenbestaan kent zijn sleurmomenten. “Na verloop van tijd wordt het eentonig: dezelfde tv-shows, dezelfde promotiepraatjes, dezelfde shows, dezelfde zalen. Op een gegeven moment heb je behoefte aan een pauze.”

Nu Rock Dust Light Star uit is, zal het weer even gedaan zijn met de rust. Bij het maken van albums hanteert Jay Kay al geruime tijd dezelfde regel: songs die op het eerste gehoor niet goed klinken worden direct afgeschoten.

Soep

“Het is als het koken van soep: je kunt wel steeds meer ingrediënten blijven toevoegen, maar dan verpest je de smaak. Ik denk dat wij een goede balans gevonden hebben door alleen aan liedjes te werken waarin we denken uit te blinken.”

Minstens tien goede nummers hebben het album wegens ruimtegebrek niet gehaald. Betekent dat dat we snel nog een plaat van Jamiroquai kunnen verwachten? “We zullen eerst maar eens zien hoe deze het doet, maar er komt zeker een volgend album”, aldus Jay Kay. “Het gat zal in ieder geval niet meer zo groot zijn.”