AMSTERDAM – De Vlaamse rockband The Van Jets is in eigen land al jaren aan een flinke opmars bezig. Met twee albums op zak willen ze dat succes ook uitbreiden naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en de VS.

“Amerika is voor ons het hoogst haalbare”, aldus zanger en gitarist Johannes Verschaeve.

In 2004 won de band Humo's Rock Rally, een prestigieuse Belgische bandwedstrijd. Voor de broers Johannes en Michael Verschaeve, die allebei vanaf hun vroege tienerjaren fanatiek bezig waren met muziek, was het een droom die uitkwam.

Al snel volgde er een EP (2005) en in 2007 verscheen het debuutalbum Electric Soldiers. Cat Fit Fury!, de tweede plaat, verscheen in maart van dit jaar. Beide albums deden het goed in de Vlaamse hitlijsten, maar de band snakt naar meer.

“Als we het over optreden in België hebben”, benadrukt Verschaeve,”bedoelen we eigenlijk Vlaanderen. Dat is qua grootte de helft van Nederland. Daar kan je rap carrière maken, maar je zit ook snel aan je plafond.”

Tijdens hun meest recente festivaltournee door België beseften de leden dan ook dat het geen kwaad kan om onbekend terrein te verkennen.

Dat The Van Jets in Nederland nog geen grote naam zijn ervaart Verschaeve als verfrissend: “Je bent zo goed als je laatste optreden. Dat is hard maar wel gezond. In Nederland krijgen we nog geen staande ovatie als we opkomen en het gaat hier niet om onze reputatie. Dat is voor ons een goede test.”