AMSTERDAM - Abel meldt zich na acht jaar weer aan het front met het nieuwe album 12 Uur. De Brabantse popband die in 2000 wekenlang de hitlijsten aanvoerde met het nummer Onderweg maakt een doorstart, met Joris Rasenberg als vanouds aan het roer.

Abel werd opgericht in 1997. In 2000 verscheen het debuutalbum De Stilte Voorbij, twee jaar later gevolgd door Doen & Laten. Het eerste album werd, mede dankzij de hitsingle Onderweg, een groot succes, maar de opvolger ging aan veel mensen voorbij.

Het heeft Rasenberg nooit dwars gezeten dat het zo snel gedaan was met de voorspoed. “Ik ben altijd met die muziek bezig geweest, dus voor mij was het nooit één ding of één hit. Maar ik snap dat het voor anderen wel zo was.”

De snelle opmars van Abel in het Nederlandse poplandschap heeft van Rasenberg een man gemaakt. “Ik kwam uit Breda,” vertelt hij, “een hele beschermde omgeving, en ineens ging de wereld, of laat ik zeggen Nederland, voor me open."

"Het heeft me leren omgaan met kritiek, het heeft me leren omgaan met succes en het niet hebben van succes. Dat heeft me sterker gemaakt, omdat ik nu weet wat er kan gebeuren Dat geeft wel een soort rust.”

Schaduw

Rasenberg heeft na het uiteengaan van Abel in 2003 jarenlang in de schaduw geopereerd, schrijvend voor anderen, en dat beviel hem goed. “Ik heb gemerkt dat ik ook buiten de media-aandacht om heel goed kan functioneren."

"Dat vind ik prettig om te weten. Wel heb ik het gemist om datgene wat ik gemaakt had direct aan mensen te laten horen. We hebben pas geleden de eerste try-out gehad. De feedback van het publiek heb ik gemist.”

Katalysator

Het nummer December was de katalysator achter de herstart van Abel. Producer Rob van Donselaar herkende er een speciale Abel-kwaliteit in en liet Rasenberg weten dat het misschien weer tijd voor een nieuw album was.

“Ik had zin had om voor Abel te schrijven,” aldus de zanger/componist, “zonder dat ik aan iets of iemand hoefde te denken. Het is heel tof om met anderen te schrijven, maar je hebt altijd met hun mening te maken.”

Omslagpunt

De albumtitel staat voor het nieuwe begin van Abel: 12 uur is een omslagpunt, aldus Rasenberg. Een tijdstip waarop iets gebeurt, waarop de dag begint. “Ik heb nummers bij elkaar gezocht die samen één plaat zouden vormen."

"Het zijn mijn liedjes, maar het klinkt als een bandalbum omdat we de arrangementen samen gedaan hebben. Ik denk dat het zowel muzikaal als tekstueel meer gelaagd is dan eerder werk, zonder dat het gekunsteld overkomt. Ik denk dat je er tijdens de vierde of vijfde keer luisteren dingen in ontdekt die je misschien de eerste keer niet hoort. Het is doordachter.”