AMSTERDAM - De Amerikaanse experimentele rockband Yeasayer treedt deze week twee keer op in Nederland: op 29 oktober in Amsterdam, een dag later in Utrecht. Bassist Ira Wolf Tuton vertelt dat de groep voortdurend op zoek is naar nieuwe prikkels.

"We willen ons niet beperken tot het spelen van shows.”

In februari van dit jaar verscheen het tweede album van de band uit New York, Odd Blood. In de zomer speelde Yeasayer veel op (Europese) festivals. Tuton bekent dat hij nog nooit op een festival is geweest waar hij niet zelf speelde.

“De festivalcultuur in Amerika is niet hetzelfde als hier”, verklaart hij. “In Europa is het gewoner om naar festivals te gaan, en er zijn er meer. In de VS zijn veel festivals ontstaan vanuit de hippiebeweging en in de loop der tijd meer mainstream geworden.”

Tuton benadrukt dat het spelen op festivals en in concertzalen niet het enige ijzer is dat Yeasayer in het vuur wil hebben. Een toekomstige samenwerking met filmmakers is bijvoorbeeld allerminst uitgesloten.

“Ik zou heel graag aan soundtracks voor bepaalde regisseurs werken, Michael Mann bijvoorbeeld”, aldus Tuton. “Veel van wat wij schrijven is namelijk ontstaan vanuit het denken in beelden.” Tuton onderschat het vakmanschap dat komt kijken bij het maken van filmmuziek geenszins. “De muziek kan een film maken of breken.”

Videoclip

Andersom geldt hetzelfde: een videoclip kan zijn weerslag hebben op de muziek. Dat heeft Yeasayer gemerkt door de gemengde gevoelens waarmee de clip bij het nummer Madder Red werd ontvangen. Daarin figureert een ernstig misvormd schepsel ter grootte van een hond.

Tuton zelf vindt het een geslaagd project. “Nadat we het concept van regisseur Andreas Nilsson hadden gelezen zeiden we allemaal: 'Ga ervoor.' De clip legt zichzelf uit: het gaat over verloren liefde, over de vluchtige kant van het leven, liefde en relaties.”

Australië

Yeasayer rondt deze maand de Europese tour af en vertrekt in februari naar Australië. Over een nieuw album wordt wel nagedacht, maar er is nog niets concreet. Waarschijnlijk gaat de derde cd op verschillende plaatsen opgenomen worden. Tuton verwacht niet dat het direct invloed zal hebben op het geluid.

“We hebben ons 'bosachtige' debuutalbum All Hour Cymbals opgenomen in New York en zijn daarna naar Woodstock gegaan om 'stadsalbum' Odd Blood op te nemen. Niet de plaats waar je fysiek bent is van invloed, maar de plaats waar je mentaal bent.”