AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Zeg Me Later van Diggy Dex.

Diggy Dex is de artiestennaam van de Nederlandse rapper Koen Jansen (30). Zijn derde studioalbum Lange Nachten, Korte Dagen kwam deze maand uit. Jansen schreef het nummer Zeg Me Later voor zijn zoontje.

“Ik ben sinds 1 januari vader”, vertelt de rapper. “In de eerste maand staat je wereld op zijn kop; het is een totale breuk met je leven daarvoor.” In Zeg Me Later richt Jansen zich heel direct tot zijn kind. “Ik vind het tof dat hij mij ook op zo'n manier leert kennen, afgezien van het feit dat ik zijn vader ben.”

In Jansens tekst ligt de nadruk op de onzekerheid die hij als beginnend ouder voelt. “Je hoopt dat het goed gaat,” aldus de geboren Amersfoorter, “omdat het een grote verantwoordelijkheid is."

"Ik hoop dat ik het goed doe als vader en daarom zeg ik in het refrein: 'Zeg me later, dat ik er voor jou ben / Zeg me later, wanneer ik oud ben, 'je deed het goed'.' Het is een boodschap voor als hij straks 18 is. Dat hij dit nummer luistert en denkt: je hebt het goed gedaan.”

Minimaal

Jansen werkte de track uit met producer Skiggy Rapz (Marcel Tegelaar), op basis van een gitaarloopje uit het nummer Roger The Rocket Ship uit 1970. “Zeg Me Later is een vrij minimaal nummer,” zegt Jansen, “omdat ik wilde dat de boodschap goed overkwam.”

Tegelaar vult aan: “In hiphop draait het heel erg om de drive, om de energie. Bij dit nummer zou je de energie wegnemen als je de tekst maskeert met partijen die eigenlijk alleen maar voor afleiding zorgen.”

De tekst spreekt boekdelen: dat zijn kind opgroeit “met veel liefde, warmte en enthousiasme” is voor Jansen zeer belangrijk. “Laten merken dat je er altijd voor hem bent en hem onvoorwaardelijk steunt: dat hebben mijn ouders mij meegegeven en dat is ook wat ik mijn kind graag wil meegeven.”