AMSTERDAM – Grinderman, het rock n’ roll vehikel van Nick Cave en drie van zijn Bad Seeds, heeft een nieuwe plaat uit, simpelweg Grinderman 2 getiteld. NU.nl sprak met de boomlange Australiër.

Cave wilde voor dit album ‘vooral niet te moeilijk doen’, zo legt hij uit. “Ik wilde geen conceptplaat maken, of een veredelde kopie van ons debuut, maar er zonder nadenken vol in gaan. Het moest vooral energiek en dynamisch zijn.”

“We zijn met lege handen de studio in gegaan, waar we ons vijf dagen hebben opgesloten. We kwamen naar buiten met materiaal voor zes of zeven cd’s.”

De selectie voor nummers die uiteindelijk op het album zijn terechtgekomen vond plaats op basis van slechts één criterium. “Als ik er op kan zingen, dan kan het op de plaat. En ik ben niet zo’n geweldige zanger, vandaar dat er maar negen nummers op staan”, grapt hij.

Het contrast met de manier waarop de zanger werkt binnen Nick Cave And The Bad Seeds is groot. “Bij The Bad Seeds schrijf ik het raamwerk van alle nummers, waar de rest van de band vervolgens mee aan de slag gaat. Bij Grinderman gaat het veel organischer, daar smelt de input van vier muzikale breinen samen.”

Inspiratie

Voor het schrijven van nieuwe nummers is Cave al lang niet meer afhankelijk van inspiratie. “Ik heb een manier van werken ontwikkeld die betrouwbaar is. Ik ken te veel artiesten die zich lam laten slaan door een gebrek aan inspiratie. Die in een hoekje gaan zitten wachten tot de muze weer voorbijkomt en zich daardoor helemaal gek laten maken. Dat zijn meestal niet de meest productieve artiesten.”

“Zo kan en wil ik niet zijn. De schoorsteen moet blijven roken, en het ligt niet in mijn aard om de hele dag uit het raam te gaan zitten kijken. Het heeft dertig jaar geduurd, maar ik kan inspiratie ondertussen afdwingen.”

“Natuurlijk zijn nummers altijd avontuurlijker en net wat origineler als je geïnspireerd bent, dan gebeuren er onverwachte dingen, maar ik kan achter een bureau gaan zitten en een goede plaat schrijven.”

Critici

Optreden met Grinderman is voor Cave ‘alsof hij een ander jasje aandoet’. Ook al een compleet andere ervaring dan wat hij normaal gesproken met The Bad Seeds doet. “We zijn te oud voor de muziek die we maken, zo hoor ik van de heren critici. Ouwe pikken zoals wij horen gezapig achter een microfoon te staan schuifelen, en zeker geen rauwe rockshow te geven.”

“Ik beweeg bij Grinderman als een pornografische versie van Michael Jackson over het podium. Er hangt een zeer open seksualiteit in de lucht die bij The Bad Seeds misplaatst zou zijn.”

Het publiek bij de recente shows was overwegend jong, tot Cave’s verbazing. “Ik zie opvallend veel tieners. Publiek voor wie The Bad Seeds helemaal niet bestaat. Heerlijk, mensen met een open vizier, die niet bij de toegift om Into My Arms of The Mercy Seat roepen.”

Cave heeft in het verleden vaker aangeven het vervelend te vinden dat Grinderman vooral gezien wordt in het licht van The Bad Seeds. "Ik snap dat de twee bands bij veel mensen zodra ze mijn hoofd zien fuseren tot één project, maar wie eerlijk luistert moet toch horen dat het nogal uiteenlopende paden zijn." 

"Voor mij zijn het twee hele uiteenlopende facetten van mijn karakter, die passen niet in één hokje. Die vechten elkaar waarschijnlijk de tent uit, ha ha."

Grinderman speelt donderdag in De Oosterpoort in Groningen