AMSTERDAM - Debuutalbum Yellow Brick Road van de Rotterdamse zangeres Sabrina Starke stond liefst 52 weken in de Album Top 100. Met de deze maand verschenen opvolger Bags & Suitcases hoopt ze dat succes te evenaren.

Yellow Brick Road bereikte eind 2009 de platina status (20.000 verkochte exemplaren). Sabrina Starke (31), geboren in Suriname, bracht het album in oktober 2008 in eigen beheer uit met behulp van het geldbedrag dat ze ontving als winnaar van de Music Matters Award.

Nog diezelfde maand tekende de Rotterdamse een contract bij het Amerikaanse jazzlabel Blue Note. Bags & Suitcases is Starke's eerste album dat op Blue Note verschijnt. De internationale release staat gepland voor februari, na de Nederlandse theatertour.

Waarom die titel Bags & Suitcases? Op haar website schrijft de zangeres: “Het staat voor de emotionele bagage die wij allemaal met ons meedragen gedurende ons leven. Het vormt jou als persoon en vormt jouw mening en kijk op de wereld."

"Een nieuwe fase: weer wat ouder en wijzer, iets meer ervaren, vol inspiratie, en zelfverzekerd ga ik van start met dit nieuwe album, waar ik trots op ben.” De titel heeft, zo vertelt ze, ook betrekking op de luisteraar. “Het album is eigenlijk een kleine reis die ik met het publiek ga maken.”

Gitaar

“Ik wist al heel gauw dat ik een soul/folkalbum wilde maken”, zegt ze. “Een album waarop de gitaar sterk vertegenwoordigd was.” Toen de keuze voor een mix van soul, folk, roots en het geluid van de akoestische gitaar eenmaal gemaakt was, ging Starke op zoek naar geschikte schrijfpartners.

Na schrijfsessies in Nederland, New York en Londen vertrok de zangeres naar de fameuze Hit Factory-studio in Miami, waar het materiaal door gastmuzikanten ingespeeld werd.

Buitenland

Het buitenlandse avontuur is voor Sabrina Starke in zekere zin dus al begonnen. Al moet het echte werk nog beginnen, dromen van succes in het buitenland doet Starke maar al te graag. “Ik wil mezelf niet beperken tot Nederland”, legt ze uit.

“Muziek moet universeel zijn. Nederland is klein en ik wil heel graag meer van de wereld zien. Ik wil mijn muziek delen.” Of de 'big break' er komt hangt af van verschillende factoren. “Het hangt af van toeval en geluk, maar ik geloof nog steeds dat het mogelijk is.”

Verhaal

Voorlopig heeft Starke iets anders om zich op te focussen: de theatertour From The Root To The Soul. “Het wordt een muzikale show met een verhaal”, vertelt Starke op haar website.

“Een verhaal over mijn liefde voor muziek en mijn invloeden. Het is een reis die start bij mijn geboorte in Suriname en eindigt in het hier en nu.”