ARNHEM - Het recept voor Symphonica in Rosso is inmiddels bekend: Vul het Arnhemse Gelredome met overwegend in het rood uitgedoste fans, zet het Royal Philharmonic Concert Orchestra op het podium en voeg daar een artiest van formaat aan toe. Of in dit geval: van wereldformaat.

In navolging van Marco Borsato, Paul de Leeuw en Diana Ross is dit jaar de beurt aan Sting.

Met een oeuvre dat varieert van rock tot jazz hoeft hij allang niet meer te bewijzen van alle markten thuis te zijn. Toch zijn de verwachtingen hooggespannen.

Voor de gelegenheid zijn grote hits van Sting en The Police voor het orkest bewerkt. Dat deze arrangementen geslaagd zijn, blijkt al vanaf de eerste tonen. Zonder voorprogramma betreedt Sting het podium met If I Ever Lose My Faith In You. Zelf refereert hij slechts subtiel aan het thema: Onder zijn zwarte pak draagt hij een rood overhemd en zijn colbert is, evenals dat van zijn bandleden, versierd met een rode bloem.

Ingetogen

Het publiek, dat al even gevarieerd is als het oeuvre van de zanger, zingt vanaf de eerste woorden mee met alle bekende nummers. Zachtjes, want begeleid door strijkers en blazers klinkt het van Englishman In New York tot Roxanne allemaal even subtiel en ingetogen. Uitzondering daarop is het bombastische Russians. Even voelt het alsof de koude oorlog, waarover het nummer gaat, nog net zo vers in het geheugen ligt als de tekst van het nummer.

Het licht is sfeervol en de video-animaties van een sterrenhemel maken dat je je soms even in een sprookje van Disney waant. Het voelt, zeker na het inlassen van een pauze, als een bezoek aan het theater, met het verschil dat er in dit theater ruim 30.000 mensen passen.

Fiction Plane

Nog voor de pauze wordt vol trots de eerste gast aangekondigd. Joe Sumner is de begenadigd zanger van Fiction Plane en niet in de laatste plaats de zoon van Sting. Nederlandse muziekliefhebbers werden op festivals al eerder getrakteerd op het nummer Two Sisters, maar niet eerder verzorgde Joe's vader hierbij het achtergrondkoortje.

Neerlands trots

Naast Joe Sumner mag ook Neerlands trots Kyteman het podium betreden. En of hij nu optreedt met zijn eigen hiphop-orkest of met een wereldster als Sting: de trompettist voelt zich als een vis in het water. Tijdens All Would Envy blaast hij in zijn eentje voor enkele minuten het hele orkest naar de achtergrond.

Een andere opvallende gast is bandoneonspeler Carel Kraayenhof, die Sting deze avond begeleidt bij de klassieker Moon Over Bourbon Street.

Sting betovert

Na een aaneensluiting van twee uur grote hits lijkt er niets te wensen over. Toch volgt er een uitgebreide toegift. Na Desert Rose, waarbij ook Kyteman nogmaals ten tonele verschijnt, en Fragile besluit Sting het concert met het a capella inzetten van I Was Brought To My Senses. Voor wie nog twijfelde is hiermee het bewijs geleverd: Sting betovert. Met of zonder band of orkest.

Sting bij Symphonica in Rosso