AMSTERDAM - Op 15 oktober verschijnt het nieuwe live-album van Anneke van Giersbergen en Agua de Annique, getiteld Live In Europe. Helaas zijn niet al haar tourervaringen even leuk. Zo heeft ze last van een aantal stalkers. “Ik heb daar eigenlijk nooit over gesproken.”

De liveplaat is grotendeels opgenomen tijdens shows in Lyon en Barcelona en bevat nummers van haar twee eerdere albums met Agua de Annique – Air en In Your Room – aangevuld met enkele andere liedjes.

Drie daarvan zijn nieuwe liedjes, die nog niet eerder op een album verschenen; Fury, Laugh It Out en Who I Am.

Positief

Van Giersbergen geeft aan dat deze nummers in lijn liggen van het volgende studioalbum dat ze wil maken. “Ik heb meer van dat soort nummers geschreven. High energy, positieve teksen. Ik wil dat de volgende plaat ruiger wordt, iets pittiger.”

Haar laatste studioalbum In Your Room was een glad geproduceerde popplaat. “Daar had ik toen heel veel zin in. Die plaat was heel netjes geproduceerd, heel droog. In het buitenland werd het goed ontvangen, maar wel met argusogen.”

Wensenlijstje

“Ik heb al een soort wensenlijstje van mensen om mee samen te werken op mijn volgende album, maar ik heb nog niemand benaderd. The usual suspects; de jongens van Moonspell. En de zanger van Pain Of Salvation, Daniel Gildenlöw.”

“Ik heb ook nog een groter lijstje, maar dat durf ik niet te zeggen.” De zangeres verwacht wel dat het liedje Fury op de nieuwe studioplaat komt te staan. “Die overleeft het wel. Laugh It Out is echt een livelied, die spelen we als laatste. Ik zou niet zo goed weten hoe we daar een studioversie van moeten maken.”

Nederlandstalig

Ondertussen begint haar Nederlandstalige album (deels in dialect) ook vorm te krijgen. “Ik heb de hulp ingeroepen van Gerard van Maasakkers. Maar ook van JW Roy en de jongens van Bløf.” Wanneer dit album zal verschijnen is nog onduidelijk.

Ondertussen overweegt Van Giersbergen ook een album of EP met kleine liedjes. “Heel eenvoudige, superstille liedjes; die komen er ook uit als ik achter de piano zit met een recordertje.”

Overslaan

Hoewel Van Giersbergen haar liveplaat promoot, is ze in haar hoofd al drie albums verder. “Ik heb veel ideeën altijd”, zegt ze. “Sommige journalisten slaan mij eens in de twee albums over, omdat ze anders ieder half jaar een artikel over me moeten schrijven.”

Van Giersbergen vindt een liveplaat “een belangrijke release”. “Het is een afronding van een periode. En het leukste is om live te spelen, dus het is mooi om dat vast te leggen. Het is heel gevoelsmatig.”

Stalkers

Toch maakte Van Giersbergen in het buitenland ook vervelende dingen mee. Ze heeft last van een aantal stalkers. “Wel 5”, lacht ze. “Eentje was heel erg heftig. Dat we echt maatregelen moesten nemen en dat ik met van die stierennekken rond moest lopen.”

“Het is vervelend dat je je vrijheid dan kwijt bent. Zo’n avond kan je niet bij de merch gaan staan. Één keer moest na afloop van een show de bosjes doorzocht worden voordat ik het busje in kon. In Chili kreeg ik security vanwege teleurgestelde Gathering-fans.”

Toewensingen

De zangeres geeft aan dat veel vrouwelijke collega’s hier last van hebben. “Niemand praat erover.” Van Giersbergen wordt nog iedere dag geconfronteerd met boze Gathering-fans. “Er zijn mensen die mij drie jaar lang elke dag iets toewensen op forums. Het doet me wel wat, vooral irritatie.”

De voormalig Gathering-zangeres vergelijkt haar situatie met die van Jan Keizer. “Toen hij aankondigde dat hij weer ging zingen met Anny Schilder kreeg hij zoveel kritiek over zich heen. Waarom mag hij dat niet doen? Mensen vinden verandering heel lastig.”