AMSTERDAM - ''We vieren het leven van Solomon Burke'', zei Huub van der Lubbe, voorman van De Dijk, dinsdagavond in een bomvol Paradiso.

En dat deden de fans, samen met onder anderen de dochter en kleindochter van de zondag overleden soullegende die ook enkele nummers zongen.

De Dijk zou eigenlijk samen met Burke optreden in de Amsterdamse poptempel vanwege de release van hun gezamenlijke album Hold on Tight dat op 1 oktober verscheen.

Schiphol

De 70-jarige soulzanger stierf zondag echter bij aankomst vanuit Los Angeles op Schiphol. De popgroep besloot daarop in overleg met de familie het optreden in aangepaste vorm door te laten gaan. Behalve nummers van het nieuwe album bood De Dijk ook plaats op het podium aan de bandleider van Burke, Sam Mayfield, een gospelkoor en het Deep River Quartet.

Het was de nadrukkelijke wens van de familie om het geen droevige avond te laten zijn, aldus Van der Lubbe. ''Want zij zijn in de volste overtuiging dat hij thuis is, bij zijn vader, vrienden en voorgangers. Wat zal het een swingende boel zijn daarboven.''

Historische avond

De fans waren teleurgesteld dat de soullegende er niet meer bij kon zijn. Desondanks wilden ze de zogenoemde celebration voor geen goud missen. ''Dit is een historische avond'', zei Sjoerd Heijnes uit Leusden die een plekje pal voor het podium had bemachtigd.

''Dit is een unieke kans om afscheid te nemen van een soullegende.'' Heijnes heeft alle cd's van Burke en woonde drie concerten bij. Hij zoende de Amerikaanse artiest zelfs ooit op zijn voorhoofd toen hij tijdens een optreden op het podium mocht komen.

Kassamedewerker

Voorafgaand aan het concert werd muziek gedraaid van de overleden zanger. Hoewel de avond in eerste instantie was uitverkocht, waren op het laatste moment toch nog circa tachtig kaartjes beschikbaar van mensen die hun ticket hadden ingeleverd, aldus een kassamedewerker.

Ook de zoon van Elly den Dekker uit Amsterdam besloot niet te gaan. ''Hij is enorme fan, heeft alles van Solomon Burke. Hij zei: als hij er niet is, ga ik ook niet.'' Den Dekker is zelf ook teleurgesteld. ''Ik had me er heel erg op verheugd. Maar ik ben ook een grote fan van De Dijk.''

Bekijk alle lezersfoto's van het concert op NUfoto

Soulvol feestje in Paradiso