Toto-frontman Steve Lukather wil meer credit

AMSTERDAM - Toto-gitarist en -zanger Steve Lukather maakt een moeilijke tijd door. Momenteel ligt hij in scheiding met zijn tweede vrouw.

Toch kiest Lukather ervoor om zijn nieuwe album All’s Well That Ends Well te promoten. Het resulteert in een emotioneel gesprek. “Het leven was beter aan het worden en toen viel het uit elkaar.”

Steve Lukather speelde midden jaren ’70 met schoolgenoten als sessiemuzikanten, toen hij en zijn vrienden werden gevraagd om mee te spelen met de succesvolle Boz Scaggs. Na die lucratieve schnabbel, richtten de vrienden gezamenlijk de band Toto op.

Met Toto behaalde Lukather grote successen in de jaren ’70 en ’80 en hij schreef hits als Stop Loving You, I Won’t Hold You Back en I’ll Be Over You. Daarnaast bleef hij actief als sessiemuzikant voor onder andere Don Henley, Stevie Nicks, Jackson Browne en Michael Jackson.

Zijn scheiding valt hem zwaar. “Zelfs in mijn biografie staat dat dit het ergste jaar van mijn leven is”, grapt Lukather cynisch. “Dat gaat me niet echt helpen om vrouwen te ontmoeten.”

Privéproblemen

Op zijn nieuwe plaat All’s Well That Ends Well snijdt Lukather zijn privéproblemen aan. “Ik heb een plaat geschreven over mijn leven. Niet over feesten in clubs. Ik drink mijn problemen niet meer weg.”

Het is de tweede keer dat Lukather een scheiding doormaakt. “Het is een nieuwe open wond, maar ik weet niet of het erger is dan de eerste keer; dat zou je me over een jaar nog eens moeten vragen. Ik heb geen ruzie met mijn vrouw, alleen haar ouders verwijten me dat ik van mijn verantwoordelijkheden wegloop. Dat is onzin.”

Jong

Lukather verlangt nog wel eens terug naar het begin van zijn carrière. “Toen ik met Boz Scaggs op tour was, was ik nog te jong om een drankje te bestellen aan de bar. Soms wil ik terug naar die tijd, toen het leven nog niet zo complex was.”

In zijn jeugd bracht Lukather veel tijd door met George Clooney. “We zijn samen opgegroeid. Hij woont nu nog bij me in de straat. Ik kende hem al toen hij nog niet eens een club in mocht. En nu is hij de meest sexy man ter wereld. Hij gaat goed om met zijn roem.”

Thriller

Met Toto speelde Lukather het album Thriller van Michael Jackson in. Lukather vindt dat hij niet alle credit heeft gekregen die hij verdiende. “Het arrangement van Beat It komt grotendeels van mij, maar Eddie Van Halen kreeg alle credit.”

“Eigenlijk wilden we Human Nature op onze eigen plaat zetten, maar we besloten dat we alleen arena-rocknummers op de plaat wilden hebben. Toen hebben we het aan Jackson gegeven. Tijdens zijn latere tour speelde hij arena’s plat met Human Nature.”

Eten

Maar niet alleen bij Jackson ging het zo. “Jimmy Iovine zou het nummer Stand Back voor Stevie Nicks produceren, maar hij was niet eens in de studio. Ik heb die hele track in elkaar gezet en toen ik klaar was, keerde Iovine terug met de vraag wat ik wilde eten.”

Momenteel is Lukather bezig aan een boek over zijn leven. “Geen standaard seks, drugs, rock & roll; het wordt anders. Over ervaringen die ik heb gehad met artiesten. Zo zat ik ooit naast Elton John terwijl hij een liedje schreef en ik heb gejamd met Paul McCartney en George Harrison.”

Nalatenschap

Lukather haalt fel uit naar voormalig Toto-zanger Bobby Kimball, die nog steeds Toto-songs speelt met zijn huidige band Yoso.

“Bobby stopt maar niet die nummers te spelen, het is puur voor het geld. Hij knijpt iedere cent uit Toto, terwijl hij live niet goed is. Ik hoop echt dat hij daarmee stopt. Hij verneukt de nalatenschap van de band.”

Lees meer over:
Tip de redactie