Beth Hart verwerkt zenuwinzinking op nieuwe album

AMSTERDAM - De Amerikaanse zangeres Beth Hart levende een lange strijd met drank, drugs en een bipolaire stoornis, die ze uiteindelijk won. Tweeënhalf jaar geleden stortte ze opnieuw in.

Op haar nieuwe album My California probeert de 38-jarige Hart die ervaringen een plaats te geven.

Nederland kent Beth Hart vooral van de nummers L.A. Song (Out Of This Town) uit 2000 en Leave The Light On uit 2003. Hart doet het goed in Noordwest-Europa: ze treedt veel op in Nederland, Duitsland, Noorwegen en Denemarken.

In 2005 bracht de zangeres nog het live-album Live In Paradiso uit, opgenomen in de Amsterdamse concertzaal.Op het vijfde studioalbum My California staat Harts tumultueuze geschiedenis centraal. Op haar 27 werd vastgesteld dat Hart leed aan een bipolaire stoornis, ofwel manische depressiviteit. Toen een dokter haar dat meedeelde, ontkende ze.

“Ik zei: 'Ik ben een alcoholische drugsverslaafde, dát is het probleem. Zodra ik nuchter ben, is alles weer prima.' Even leek dat ook zo te zijn: ik raakte van de drank en drugs af. Maar ik had emotionele problemen, vooral tijdens tours. Omdat mijn man voor me zorgde, bleef ik overeind.”

Gevaarlijk

Tot tweeënhalf jaar geleden, toen Hart mentaal instortte. “Ik kon niet werken, maar ook niet alleen thuis zijn – dat was gevaarlijk voor me”, vertelt de Amerikaanse. “Dit keer verbleef ik een maand in het ziekenhuis.”

Ze besloot zich over te geven aan medicatie. “Ik had er genoeg van, ik had me nog nooit zó ziek gevoeld. Het was beangstigend. Door de medicijnen voelde ik me direct beter, niet meer zo bang, onzeker en paranoïde. Ik had van iemand gehoord dat je er minder creatief van werd, maar ik werd juist creatiever.”

Persoonlijk

Voor Hart werkt alleen de meest persoonlijke manier van schrijven. “Omdat het voor mij niet interessant is om achter de piano te gaan zitten en een liedje te schrijven over hoe geweldig het leven is. Als ik me goed voel, ga ik niet schrijven, maar naar buiten om van het leven te genieten."

"Ik creëer pas iets als het leven moeilijk is, omdat dat me helpt om door die fase heen te komen.” Wat de drugs vroeger waren (“Ik moest elke dag gebruiken om me beter te voelen”), zijn de medicijnen nu. “Ik heb geleerd om mijn medicijnen te nemen zonder me ervoor te schamen.”

Bang

My California had niet tot stand kunnen komen zonder producer Rune Westberg: hij overtuigde Hart ervan de recente gebeurtenissen in muziek te vatten. Ze is blij met het eindresultaat, maar ook een beetje bang.

“Ik hou van dit album en ik geloof zeker dat er mensen zijn die er ook van zullen houden, maar aan de andere kant: stel dat alles wat er vroeger gebeurd is nu weer gebeurt? Daar krijg ik een beetje de rillingen van.”

Lees meer over:
Tip de redactie