AMSTERDAM - Solomon Burke voelde zich tijdens zijn samenwerking met De Dijk enorm trots dat hij deel uitmaakte van een band. Dat vertelde zanger Huub van der Lubbe maandag in De Wereld Draait Door.

De Amerikaanse soullegende en de Nederlandse band namen samen een Engelstalige plaat op. Zondag overleed Burke plotseling.

De 70-jarige zanger was onderweg naar Amsterdam om samen met De Dijk een concert te geven, maar overleed bij aankomst op Schiphol. "Solomon was er ongelooflijk trots op dat hij in een band zat met ons. Hij verheugde zich op het weerzien. Wij ook", vertelt Van der Lubbe.

"Hij was natuurlijk zo'n grootheid dat iedereen deed wat hij wilde. En ik denk dat hij gevoeld heeft dat het bij ons anders was."

Stil

"Hij voegde zich bij de groep die wij met zijn achten zijn", legt de frontman uit. "Je roept eens wat en als het een goed idee is zeggen we: ja prima, dat gaan we doen."

"Maar als het geen goed idee is, dan is het stil. En dat was in de studio met Solomon ook. Dan werd het stil en dan liet hij het er ook bij zitten."

Trots

"Hij was net als wij ongelooflijk trots. Hij kwam erachter dat hij met ons een hele religieuze plaat had gemaakt. Mijn teksten gaan over menselijkheid en liefde", legt de 57-jarige zanger uit. "Hij zag daar de hand van God in."

De Dijk besloot in overleg met Burkes familie om het geplande concert dinsdag in de Amsterdamse Paradiso toch voort te zetten. "Het wordt niet de feestelijke avond die we in gedachten hadden, maar het wordt ook niet somber. Het wordt een stemmige avond."