AMSTERDAM - De Amerikaanse soullegende Solomon Burke is zondagochtend op Schiphol overleden. De 70-jarige, zwaarlijvige zanger stierf een natuurlijke dood, net nadat hij het toestel verliet waarmee hij vanuit Los Angeles op Schiphol was geland.

Burke kwam naar Nederland voor een optreden met popgroep De Dijk dinsdag in Paradiso in Amsterdam.

Het lichaam van Burke is zondag overgebracht naar het mortuarium op de luchthaven. Daar wordt het gebalsemd en klaargemaakt om teruggebracht te worden naar Amerika.

Volgens een medewerker van het mortuarium zal Burke, afhankelijk van enkele formaliteiten en de Amerikaanse ambassade, tussen woensdag en vrijdag naar zijn thuisland worden gebracht. 

Dochter Candy Burke en een dame van zijn management reisden met de zanger mee naar Nederland. Het mortuarium houdt contact met deze vrouwen.

''Solomon Burke was op weg om zijn boodschap van liefde te verspreiden, zoals hij zo graag deed'', aldus de familie op de website van Burke. ''Hoewel onze harten en levens nooit meer hetzelfde zijn, zullen zijn liefde, leven en muziek voor altijd in ons voortleven.''

''Verbijsterend, ongelooflijk, maar waar.'' De muzikanten van De Dijk lieten op hun website weten intens verdrietig te zijn over de dood van de soulzanger. ''Zijn muziek zal doorgaan, zijn liefde zal ons altijd bijblijven.''

Album

De popgroep nam onlangs een album op met Burke, waarop hij in het Engels vertaalde nummers van De Dijk vertolkte. De cd Hold on Tight kwam op 1 oktober uit. De website van De Dijk werd zondag overspoeld met reacties van fans.

Het geplande concert van De Dijk in Paradiso gaat dinsdag in overleg met de familie Burke in aangepaste vorm door. De band spreekt van een 'viering' van de soulzanger. Alle kaarten voor de show zijn uitverkocht.

Radio 6 staat maandag de hele dag in het teken Burke. Op de jazz- en soulzender is zijn muziek te horen en blikken de dj's en luisteraars terug op de muziek en optredens van de Amerikaanse artiest. De VPRO herhaalt maandagavond op Nederland 3 de reportage Solomon Reigns.

Platencontract

Burke werd op 21 maart 1940 geboren in Philadelphia, waar hij al op jonge leeftijd actief was in het kerkkoor en later ook als dominee aan de slag ging. In 1960 kreeg hij een platencontract aangeboden bij het bekende label Atlantic Records. Burke mengde als een van de eersten gospel met het populaire R&B, waarmee hij aan de basis van de soulmuziek stond.

De soullegende heeft meerdere klassiekers op zijn naam staan, waaronder Everybody Needs Somebody to Love (1964). Een Amerikaanse dj bestempelde de zanger halverwege de jaren zestig als 'king of rock & soul'. Een titel die hij de rest van zijn leven met trots bleef voeren. In 2003 won hij een Grammy met het album Don't Give up on me.

Naast predikant en artiest was de Amerikaan ook eigenaar van een kerk, een keten van begrafenisondernemingen en een limousineverhuurbedrijf. Op het podium was Burke altijd een bijzondere verschijning. Tijdens optredens zat hij doorgaans op een speciaal voor hem vervaardigde troon, gestoken in een stemmig donker pak. De soulzanger laat 21 kinderen en 90 kleinkinderen achter. 

Volg tweets over de dood van Burke op NUlive.nl

Solomon Burke overleden