AMSTERDAM - Ilse DeLange kent geen vrees voor een writersblock. "Ik heb nog nooit de angst gevoeld dat ik geen melodie meer zou kunnen verzinnen", vertelt Ilse aan muzikantenvakblad Music Maker.

"Muziek maken gaat bij mij heel instinctief."

De 33-jarige zangeres moet bekennen dat niet al haar pennenvruchten even goed zijn. "Natuurlijk is niet alles wat ik schrijf even spannend en geweldig, maar dan leg ik het gewoon aan de kant. Ik heb een ontzettend melodieus instinct en een melodie verzinnen gaat vrij soepel."

De muziek ontspruit volgens Ilse vanzelf uit haar brein. "Ik hoef maar een paar akkoorden achter elkaar te horen en dan knallen de melodieën uit mijn kop. Ik hoop dat dat altijd zo blijft!"

Kiezen

Voor haar laatste album Next To Me kon Ilse dan ook uit een groot aantal nummers kiezen. De beste acht haalden het schijfje, dat de Almelose weer een nummer 1-album opleverde.

"Pas als ik een aardige stapel songs op de plank heb, zoek ik de mooiste dingen uit. Na de eerste selectie kijk ik of ik nog een bepaalde smaak mis."

Nashville

Next To Me werd net als eerdere platen opgenomen in de Amerikaanse stad Nashville. Ilse is daar naar eigen zeggen al een beetje bekend. "Inmiddels heb ik daar wel zo'n naam opgebouwd dat de meeste muzikanten me kennen of als ze uitgelegd krijgen wie ik ben, graag met mij willen werken."

Ilse blijft hopen op een Amerikaanse doorbraak. "Die droom leeft nog steeds in mij." De zangeres doet uit de doeken dat ze 'achter de schermen links en rechts' wat deurtjes opent.