AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: I Like The Chemistry van Moss.

Een jaar geleden verscheen Never Be Scared / Don't Be A Hero, het met een 3VOOR12Award bekroonde tweede album van de Amsterdamse band Moss.

I Like The Chemistry is één van de eerste liedjes die de bandleden samen schreven. Voorheen schreef zanger Marien Dorleijn alle nummers.

“De 'chemistry' was er ineens,” aldus Dorleijn, “vandaar dat het liedje ook I Like The Chemistry heet. Iemand zei: “Het kan ook over scheikunde gaan.” Dat vind ik mooi aan muziek: je kunt het interpreteren zoals je wil en er alles mee zeggen wat je wil. Een tekst kan universeel zijn.”Waarom dat gevoel er plotseling was? Dorleijn kan er zijn vinger niet op leggen. “Dingen gebeuren en dit gebeurde”, zegt hij.

“Chemie kun je niet afdwingen.” I Like The Chemistry gaat wel over de bijzondere onderlinge verstandhouding, maar is niet het lijflied van Moss. “We hebben allemaal onze eigen favorieten, denk ik.”

Drummer Finn Kruyning vult aan dat het nummer wel iets in werking zette voor de plaat. “We waren heel erg aan het zoeken en hebben heel veel liedjes geschreven. Die zijn allemaal afgevallen."

"Op een gegeven moment kwam dit langs en dat is heel erg blijven hangen.” I Like The Chemistry bracht de band in koers. Kruyning: “Het nummer is een ankerpunt geworden waarvandaan we verder zijn gegaan.”