AMSTERDAM - Charlie Dée (Renée van Dongen) is er heel eerlijk over: haar album Husbands and Wives gaat over haar echtscheiding. Van het verdriet rond het scheiden (Leaving Me), tot jezelf moed inpraten (Since He's Gone) en het vrolijke single zijn (Heavenly).

Het luistert daarom als een gezongen dagboek, maar toch is dat niet helemaal waar, meent de singer/songwriter: "Ik dik soms dingen aan. Dat mag, want dat is mijn vak."

Je echtscheiding is de rode draad van dit album. Is dat niet doodeng, zoiets persoonlijks naar buiten brengen? "Achteraf denk ik wel als ik bepaalde nummers hoor: shit, daar had ik misschien iets meer over na moeten denken."

"Soms klinkt het wel erg persoonlijk allemaal. Maar eigenlijk heb ik dat vooral bij de teksten die uit het leven van iemand anders komen, of die ik wat aangedikt heb. Dat mag, want dat is mijn vak.”

Onverwacht

"Qua liefdesverdriet is het niet erg om er nu weer steeds over te moeten praten, daarvoor is het te lang geleden. Ik ben eind 2007 gescheiden, in die tijd heb ik ook de nummers geschreven. De plaat heeft lang op de plank gelegen omdat A Tribute To Joni onverwachts een succes werd en we daar bijna twee jaar mee gespeeld hebben.”

“Nu is de situatie zo anders. Ik heb een nieuwe relatie, een kindje, ik ben weer heel gelukkig. Dan is het gek om het weer over die tijd te hebben. Al voelt het nu meer universeel; het gaat niet meer alleen over mij. In het begin was dat wel anders. Toen zat ik er qua gevoel veel meer in."

Huilen

Bij welke nummers voelde je dat? “Weep for Me, en Since He's Gone. Maar ook Fragile Heart. Tijdens de opnames van dat nummer moest ik huilen. Ik zat er helemaal in, vertelde echt mijn verhaal. Het raakte me, maar ook door de manier waarop we samen met alle muzikanten aan het spelen waren.”

Dan het rustige Have it All dat door Tiësto geremixt is tot een dancenummer. Hoe was het om dat uit handen te geven? "Dat heb ik bewust gedaan. Ik houd heel erg van dance. Op mijn zestiende stond ik wel eens in Nighttown te dansen op Duke met So in Love With You. 'Dat wil ik ook, dat ik zo door een discotheek schal', dacht ik dan."

Deuren

Niet bang voor de reacties voor je vaste schare fans? "Een beetje. Maar ik wist dat als ik dit zou doen, dat het veel deuren zou openen. En inmiddels is er door die remix ook interesse uit het buitenland. Mijn carrière is nooit heel makkelijk verlopen, ik val hier vaak een beetje tussen wal en het schip."

Waarom verloopt je carrière niet gemakkelijk? "Mijn eerste plaat ging heel goed, maar de tweede, Love Your Life, kreeg nauwelijks airplay. Daarbij verliep de promotie van de tour niet goed, zalen waren leeg en achteraf hoorde ik dat mensen wel wilden komen, maar niet wisten waar ik speelde. Heel frustrerend was dat, ik werd er ongelukkig van. En paniekerig. Toen dacht ik wel: als dit niet lukt, dan houd ik ermee op."

Begrafenisondernemer

Wat had je gedaan als het niet was gelukt? "Ik had plannen om begrafenisondernemer te worden. Dat kwam door mijn samenwerking voor Dela, zij gebruiken Have It All in hun reclame. Ik had gevraagd of ik een dagje mee mocht lopen. Dat heb ik geweten. Ik werd gelijk in een crematorium gedropt. Direct genezen. Het was heel mooi om te zien hoe de mensen daar zo respectvol met hun werk omgaan, maar ik trok het echt niet."

Een goede beslissing? "Zeker. Nu kan ik zeggen dat zoveel geleerd heb van de eerste twee platen, waardoor Husbands And Wives echt de plaat is geworden die ik wilde maken. Daar ben ik ontzettend trots op."

Meer weten over Charlie Dée? Kijk op NLtracks.