AMSTERDAM - My Favorite Scar maakt donkere, melancholische rock. Soms gemeen scherp, altijd onheilspellend melodieus. In augustus kwam het titelloze debuut uit van de ambitieuze Nederlandse band die al in het voorprogramma van Kiss en Megadeth stond.

“Je moet de lat altijd hoger leggen”, vindt gitarist Evan. Die houding heeft ervoor gezorgd dat er na vijf jaar eindelijk een debuutalbum is waar alle bandleden onverdeeld trots op zijn.

“We zijn nog geen bekende of grote band”, geeft Evans broer Jay (zang) toe, “maar we timmeren hard aan de weg. We kijken heel erg uit naar de clubtour in het najaar, want dan spelen we gewoon voor ons eigen publiek. Dat is natuurlijk de ultieme kick: een zaal die voor jou komt.”

Het is My Favorite Scar niet komen aanwaaien, al kan bij een buitenstaander de indruk ontstaan zijn dat de band dit jaar plotseling doorgebroken is. Daar is de professionele en vrij grootschalige lancering van platenmaatschappij Universal mede debet aan geweest.

Extra druk voelen de bandleden hierdoor echter niet. “Het is meer een ontlading”, zegt gitarist Dan. “Omdat we al zo lang met My Favorite Scar bezig zijn en dat nu eindelijk naar buiten kunnen brengen.”

Volgens bassist Pat is de band is in de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid, zowel op persoonlijk als op muzikaal vlak. “Het heeft kunnen rijpen in al die jaren. De songs werden steeds beter, tot de laatste minuut is eraan gewerkt. We hebben echt het maximale eruit gehaald. Als we het één of twee jaar eerder hadden uitgebracht, dan hadden we nooit het huidige niveau gehaald.”

De naam Oscar Holleman valt veelvuldig. De producer van onder andere Within Temptation werd in de loop der jaren een onmisbaar onderdeel van de band. Evan: “Oscar heeft ons een spiegel voorgehouden en onze potentie laten zien. Daardoor hebben we vanaf het begin het gevoel gehad dat we een kans hadden.”

Sindsdien is kritische zelfreflectie een bandroutine geworden. Ernstig en geconcentreerd wordt met de hulp van een uitgebreid team over elke stap nagedacht. De tomeloze ambitie druipt ervan af, want, zo zegt Evan: “Op het moment dat je denkt het onder de knie te hebben, loop je alweer achter de feiten aan.”

Daarom blijft de band op zoek naar verbeterpunten, vertrouwend op het unieke karakter van My Favorite Scar. Jay: “In Nederland zie je op dit moment niet zo heel veel bands als wij."