AMSTERDAM – Zondag gaat de zesde editie van het Tilburgse festival Incubate van start. De Brabantse stad vormt een week lang de thuishaven voor alternatieve muziek, film en beeldende kunst.

Met 250 optredens op 25 locaties is het aanbod behoorlijk te noemen. Maar niet iedere artiest komt voor een optreden op Incubate in aanmerking, zo legt creatief directeur Vincent Koreman uit aan NU.nl.

“We programmeren bij voorkeur acts die normaal gesproken slechts een klein of soms helemaal geen podium ter beschikking hebben. We halen onze inspiratie uit de alternatieve hoek, de underground. We treden graag buiten de geijkte paden.”

Aanbod

De kracht van Incubate zit volgens Koreman met name in het grote aanbod. “Als je een onbekende artiest solo naar Nederland haalt speelt hij voor acht man, combineer je het met een hele rits soortgelijke acts, zoals wij nu doen, dan staan er opeens vijftig mensen in de zaal.”

“Als er meer te doen is, komt het publiek eerder kijken. Daarmee vergroot je de aandacht voor zulke artiesten. En als je daarnaast ook nog een breder kunstprogramma aanbiedt dan is het niet meer alleen bandje-hoppen, maar kun je ook even op adem komen bij een tentoonstelling of film.”

Piraterij

Incubate trok vorig jaar veel aandacht in de media met hoofdgast Hermann Nitsch, die ophef veroorzaakte door zijn performance met varkensbloed. Dit jaar doet het festival het wat rustiger aan, met als doorlopend thema piraterij. “We merkten dat bij veel van onze bezoekers en optredende artiesten piraterij een actueel thema was.”

“Vooral het huidige debat over auteursrecht. Creatief hergebruik van andermans uiting is namelijk iets heel anders dan het illegaal downloaden van mp3tjes op internet. Wij vinden het belangrijk om aan die discussie bij te dragen door middel van een conferentie. We hebben Matt Mason, schrijver van het boek Piraterij, als hoofdspreker.”

Tips

Koreman staat achter alle acts die geboekt zijn op het festival, maar er zijn er drie die hij zeker zal gaan zien. “Het Canadese Black Mountain geeft een optreden in een amfitheater in Oisterwijk, dat belooft een mooi optreden te worden.”

“Verder ben ik er blij dat we Richard Youngs hebben kunnen boeken, die treedt zelden op, dus dat zal ook bijzonder zijn. Op de afsluitende zondag hebben we dan nog Hallogallo, dat is Michael Rother van krautrockband Neu! samen met Sonic Youth drummer Steve Shelley and Tall Firs gitarist Aaron Mullan. Zij zullen nummers van Neu! ten gehore brengen.”

Incubate is van 12 tot en met 19 september.